ΑΘΗΝΑ
00:40
|
28.04.2024
Επίθεση εναντίον της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ εξαπέλυσε ο τούρκος ΥΠΕΞ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Μπορέλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προκλητικός και απειλητικός για άλλη μια φορά εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο τούρκος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας πως η Τουρκία περιμένει από την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για παροχή βίζας στους Τούρκους πολίτες.

Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων, ο Μπορέλ αναφέρθηκε στην πρόθεση της ΕΕ να οργανώσει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στις διαφωνίες των δύο χωρών και στο Κυπριακό.

Ανακοίνωσε ότι η ΕΕ σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα συμφωνία με την Τουρκία σε όλα τα “προβληματικά ζητήματα” μεταξύ των οποίων η κρίση στη Λιβύη και τη Συρία, η προσφυγική κρίση, αλλά και τα ζητήματα της τελωνειακής σύνδεσης. 

“Βρίσκομαι εδώ για να βρω μία λύση σ’ αυτή τη σύγκρουση, σκοπεύουμε να οργανώσουμε διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών” τόνισε ο κ. Μπορέλ.

“Η ΕΕ σκοπεύει να συνάψει νέα συμφωνία με την Τουρκία αλλά και να επικαιροποιήσει τους διμερείς δεσμούς για όλα τα ακανθώδη θέματα, όπως το Λιβυκό, το Συριακό και άλλα” διευκρίνισε υπογραμμίζοντας τη στήριξη της ΕΕ στην Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Τι σχέση έχουν οι Ελληνοκύπριοι με την προσφυγική κρίση;

“Τώρα ισχυρίζεσαι  ότι θα κάνεις ό,τι χρειαστεί για να λύσεις την κρίση, αλλά λες επίσης ότι πρέπει να λάβεις υπόψιν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Τι σχέση έχουν οι Ελληνοκύπριοι με την προσφυγική κρίση;” ρώτησε σε υψηλούς τόνους ο Τούρκος ΥΠΕΞ, απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο αξιωματούχο.

“Αν συνεχίσεις να προωθείς τους Ελληνκύπριους σε κάθε ζήτημα σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, τότε κι εμείς θα έρθουμε με νέους όρους για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά μας”, διεμήνυσε.

“Υπάρχει η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα, που παίρνουν ομήρους τις σχέσεις μας. Αυτό είναι άδικο για την ΕΕ και την Τουρκία. Πρόσφατα, να το πω ανοιχτά, υπάρχει η Γαλλία”, συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

“Βλέπουμε ένα μπλοκάρισμα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Δεν είμαστε εμείς ο λόγος γι’ αυτό. Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Όπως λέμε πάντα, από την αρχή, όσο αφορά την Τουρκία, τους Τουρκοκύπριους και την ‘ΤΔΒΚ’ πρέπει να υπάρξει μοιρασιά, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν διάλογο”, συνέχισε ο Τσαβούσογλου.

“Αρκεί να μάθουμε πώς να μοιραζόμαστε τα ίδια κεφάλαια. Δεν έχουμε άλλα προβλήματα. Μιλήσαμε με τον κ. Μπορέλ για το τι μπορούμε να κάνουμε για αυτά τα θέματα. Να είμαστε ειλικρινείς, να μην ξεγελιόμαστε. Τότε μπορούμε να λύσουμε καλύτερα τα προβλήματα. Υπάρχει μια συμφωνία μετανάστευσης μεταξύ μας. Ποια πλευρά έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της ή όχι από το 2016… Όποιος κοιτάει αντικειμενικά το λέει πολύ εύκολα. Σήμερα αντιμετωπίζουμε διαφορετικές δυναμικές. Αύριο θα αντιμετωπίσουμε πολλές διαφορετικές δοκιμασίες με αποτέλεσμα την πανδημία. Ειδικά όσον αφορά τους λαθρομετανάστες”, διευκρίνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

“Η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε εις βάρος της ενέργεια από τη μεριά της Ευρώπης” διεμήνυσε, απειλώντας πως η Τουρκία δεν θα υλοποιήσει τους όρους της συμφωνίας για το προσφυγικό.

“Χρειαζόμαστε την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ελήφθησαν προς την Τουρκία. Ο εκσυγχρονισμός της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης είναι σημαντικός. Της ΕΕ δεν της αρέσει πολύ, αλλά η απελευθέρωση των θεωρήσεων είναι μια κουβέντα της ΕΕ. Είτε σας αρέσει είτε όχι, πρέπει να εκπληρώσετε την υπόσχεσή σας. Εκπληρώσαμε 67 από αυτές. Πρέπει να εκπληρώσετε την υπόσχεση”, κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα