ΑΘΗΝΑ
05:55
|
28.04.2024
Μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων τους 50.000 δανειολήπτες θα βρεθούν εκτός πλαισίου προστασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Eκτός του προστατευτικού πλαισίου του νόμου Κατσέλη εκτιμάται ότι θα βρεθούν περίπου 50.000 δανειολήπτες, μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων τους, γιατί τα τρέχοντα εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία είναι υψηλότερα με εκείνα που είχαν όταν κατέθεσαν την αίτηση.

Ο νέος πτωχευτικός νόμος, για τον οποίο η συζήτηση ξεκινάει σήμερα, αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές του φθινοπώρου και να εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου 2021, οπότε και παύει η ισχύς των άλλων πτωχευτικών νομοθετημάτων.

Στο μεσοδιάστημα οι δανειολήπτες που έχουν ζητήσει ένταξη στον νόμο Κατσέλη θα κληθούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους. Αν δεν το πράξουν οι αιτήσεις τους θα ακυρώνονται και οι τράπεζες θα εκκινούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες -καταγγελία δανειακής σύμβασης, μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, πλειστηριασμός.

Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021.

Ο νέος πτωχευτικός νόμος και το πρόγραμμα-γέφυρα για τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό είναι τα δυο καυτά θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις με τους θεσμούς.

Το πρόγραμμα-γέφυρα διάρκειας 9 μηνών, που αφορά την επιδότηση δανείων με εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας, δεν έχει οριστικοποιηθεί, αν και είναι βέβαιο ότι θα έχει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στον νέο πτωχευτικό νόμο, το θέμα που θα περιπλέξει τις συζητήσεις είναι η δημιουργία οργανισμού που θα αγοράζει τα σπίτια των άγονων πλειστηριασμών και των φτωχών δανειοληπτών και θα τα ενοικιάζει εκ νέου στους ίδιους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα