ΑΘΗΝΑ
06:37
|
22.11.2024
Οι γιατροί μεταμόσχευσαν την καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε 57χρονο ασθενή, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του, τρεις ημέρες μετά την πειραματική επέμβαση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αμερικανός είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, ο οποίος έλαβε μόσχευμα καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο. Ο Ντέιβιντ Μπένετ, 57 ετών, δεν έχει απορρίψει το όργανο και είναι καλά στην υγεία του, τρεις ημέρες μετά την πειραματική χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι μεταμόσχευσαν την καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε έναν άνθρωπο ασθενή σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσουν τη ζωή του. «Ήταν θέμα ζωής ή θανάτου. Ή θα έκανα τη μεταμόσχευση ή θα πέθαινα», δήλωσε πριν από την επέμβαση ο 57χρονος, Ντέιβιντ Μπένετ και πρόσθεσε, «γνωρίζω ότι έχει ρίσκο αλλά είναι η τελευταία μου ελπίδα».  Η πρωτοποριακή, πειραματική επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς διήρκησε επτά ώρες.

Οι γιατροί στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ υποστηρίζουν ότι η μεταμόσχευση έδειξε ότι μια καρδιά από ένα γενετικά τροποποιημένο ζώο μπορεί να λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα χωρίς άμεση απόρριψη. Για την ιατρική ομάδα του αμερικανικού Πανεπιστημίου η πετυχημένη μέχρι στιγμής επέμβαση είναι το επιστέγασμα πολυετούς έρευνας, η οποία θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές στο μέλλον.

Ο χειρουργός Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ δήλωσε ότι αυτή η επέμβαση «φέρνει την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στη επίλυση της τεράστιας έλλειψης ανθρώπινων οργάνων που δωρίζονται για μεταμόσχευση». Όπως εξήγησε ο Αμερικανός γιατρός μόνο στις ΗΠΑ πεθαίνουν 17 άνθρωποι την ημέρα περιμένοντας ένα μόσχευμα. Συνολικά περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

«Πιστεύω ότι μπορείτε να το χαρακτηρίσετε ως γεγονός ορόσημο», είπε ο Ντέιβιντ Κλάσεν, επικεφαλής ιατρός του πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου σχετικά με τη μεταμόσχευση στο Μέριλαντ. Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι είναι μόνο ένα πρώτο δοκιμαστικό βήμα για να διερευνηθεί εάν αυτή τη φορά, η ξενομεταμόσχευση θα μπορούσε τελικά να λειτουργήσει.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία επιβλέπει τέτοια πειράματα, επέτρεψε τη χειρουργική επέμβαση στο πλαίσιο της λεγόμενης εξουσιοδότησης έκτακτης ανάγκης «παρηγορητικής χρήσης», που είναι διαθέσιμη όταν ένας ασθενής με μια απειλητική για τη ζωή του κατάσταση δεν έχει άλλες επιλογές.

Η λήψη μοσχεύματος από ζώο (ξενομεταμόσχευση) δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980. Ήδη εδώ και δεκαετίες γίνεται μεταμόσχευση βαλβίδων καρδιάς από χοίρους. Πέρυσι τον Οκτώβριο έγινε πειραματικά στη Νέα Υόρκη η πρώτη επιτυχής σύνδεση νεφρού χοίρου σε έναν εγκεφαλικά νεκρό άνθρωπο χωρίς ελπίδα ανάρρωσης.

Ο χοίρος από τον οποίο ελήφθη η καρδιά για τον 57χρονο Μπένετ, είχε προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Revivicor (θυγατρική της United Therapeutics), έτσι ώστε να απενεργοποιηθούν ορισμένα γονίδια του, τα οποία μπορεί να είχαν οδηγήσει σε απόρριψη του οργάνου ως ξένου σώματος από τον οργανισμό του ασθενούς. Οι γιατροί δήλωσαν ότι είναι ακόμη νωρίς για να πουν με βεβαιότητα ότι η μεταμόσχευση είναι επιτυχής και ότι η καρδιά του ζώου θα λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα χωρίς πρόβλημα. Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έτοιμος ο πρώτος Άτλαντας Ανθρώπινων Κυττάρων

Νεκρός μοτοσικλετιστής στη Λεωφόρο Αθηνών μετά από σύγκρουση με ασθενοφόρο

‘Εφυγε από τη ζωή ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας

Στη βουλή το νομοσχέδιο για φάρμακα και ΕΣΥ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα