Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις, φαινομενικά ασυμβίβαστες, διαφορές τους σχετικά με το μέλλον της Ουκρανίας. Παρόλα αυτά, από την πλευρά των δυτικών δυνάμεων υπάρχει βαθύς σκεπτικισμός σχετικά με την ειλικρίνεια των προτάσεων ασφαλείας του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται εν μέσω της συνεχούς προσπάθειας των ΗΠΑ να αποτρέψουν τις προετοιμασίες για αυτό που η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση. Ωστόσο, τα προηγούμενα των ρωσικών επεμβάσεων στην Κριμαία και τη Γεωργία ανησυχούν το ΝΑΤΟ.
Ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γιαν Στόλτενμπεργκ, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούτσκο και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν στέκονταν σε «αυστηρή» στάση καθώς πόζαραν για τα μέσα ενημέρωσης ενώπιον του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Δεν υπήρξε δημόσια χειραψία, αν και η ρωσική αντιπροσωπεία χαιρέτησε αξιωματούχους από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ μέσα στον χώρο της συνάντησης.
Η σύνοδος, η πρώτη του είδους της εδώ και δύο χρόνια, επρόκειτο να διαρκέσει περίπου τρεις ώρες. Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το κύριο φόρουμ για αυτού του είδους τις συνομιλίες, ιδρύθηκε πριν από δύο δεκαετίες, αλλά οι λειτουργίες του σταμάτησαν όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Έκτοτε έχει συνεδριάσει μόνο σποραδικά, την τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2019.
Παρόλα αυτά, ενδεικτικές για τις χαμηλές προσδοκίες της συνάντησης είναι οι δηλώσεις αξιωματούχων των χωρών της ανατολικής Ευρώπης. «Πρόκειται για εντελώς απαράδεκτες προτάσεις», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Κάλε Λάανετ στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ERR την παραμονή των συνομιλιών, αναφερόμενος στην ατζέντα της Ρωσίας. Η Εσθονία, όπως και οι γείτονές της στη Βαλτική, η Λετονία και η Λιθουανία, βασίζεται στις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ που παρέχονται από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίζεται ότι οι απαιτήσεις της Ρωσίας είναι απλές και λογικές. Εντούτοις, τα βασικά μέρη των προτάσεων που περιέχονται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε η Μόσχα – ένα σχέδιο συμφωνίας με τις χώρες του ΝΑΤΟ και η προσφορά μιας συνθήκης μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών – δεν θα κατατεθούν προς επιθεώρηση από τις 30 χώρες-μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.
Κι αυτό γιατί, αν ποτέ το ΝΑΤΟ αποδεχόταν αυτές τις προτάσεις , θα έπρεπε να σταματήσει όλες τις διαδικασίες ένταξης νέων χωρών -όχι μόνο της Ουκρανίας-, και να μειώσει την παρουσία του σε χώρες όπως η Εσθονία κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Βέβαια, σε αντάλλαγμα, η Ρωσία θα μπορούσε να δεσμευθεί να περιορίσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στην περιοχή.
Επιπλέον, η έγκριση μιας τέτοιας συμφωνίας θα απαιτούσε από το ΝΑΤΟ να απορρίψει ένα βασικό μέρος της ιδρυτικής του συνθήκης. Σύμφωνα με το άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον του 1949, ο οργανισμός μπορεί να αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόθυμη ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του μέλους.
ΠΗΓΗ: Associated Press