Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ και οι αρνητές της» διοργανώνει την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στις 6:30 το απόγευμα η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας 1940-1974.
Η συζήτηση που θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας www.edia-makedonia.gr, γίνεται, με αφορμή την παρέμβαση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης με την οποία ζητείται η κατάθεση μιας σειράς εγγράφων και στοιχείων σχετικά με τη νομιμότητα της τοποθέτησης της αναθηματικής πλάκας για την απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα.
Τα στοιχεία ζητούνται, σύμφωνα με τους διοργανωτές της συζήτησης, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται, έπειτα από καταγγελίες συγκεκριμένης ομάδας πολιτών, οι οποίοι διαφωνούν με όσα αναγράφονται στην αναθηματική πλάκα και συγκεκριμένα με την αναφορά ότι η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αποδίδεται στη δράση του ΕΛΑΣ.
Η αναθηματική πλάκα τοποθετήθηκε το 2016 και δέχθηκε από την αρχή πυρά, από τον τότε δημοτικό σύμβουλο και καταδικασμένο πλέον μέλος της Χρυσής Αυγής Αρτέμη Ματθαιόπουλο και άλλους ακροδεξιούς κύκλους που επιχείρησαν να ανατρέψουν την ιστορική αλήθεια ότι ήταν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ που, απελευθέρωσαν την πόλη, με τους κατοίκους της να τους επιφυλάσσουν ενθουσιώδη υποδοχή. Τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα η αναθηματική πλάκα βεβηλώθηκε πολλές φορές με ναζιστικά σύμβολα.
«Είναι ιστορικά πλέον τεκμηριωμένο ότι οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, με τις μάχες που έδωσαν στο Δερβένι, στο Σέδες, στον Φοίνικα, έχοντας μάλιστα απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες, με τα σαμποτάζ κατά των εχθρικών αμαξοστοιχιών, τις ανατινάξεις γεφυριών και στρατηγικής σημασίας κόμβων, αλλά επίσης οι πράξεις αντίστασης των δυνάμεων του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ μέσα στην πόλη συντέλεσαν καταλυτικά ώστε να έρθει μια ώρα αρχύτερα η «απολύτρωση» της μαρτυρικής Θεσσαλονίκης» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας 1940-1974 και συμπληρώνει ότι ακόμα και η εφημερίδα του ΕΔΕΣ Μακεδονίας αναγνώριζε στο κύριο άρθρο της την 1η Νοέμβρη του 1944 ότι οι αντάρτες του ΕΛΑΣ ήταν αυτοί που απελευθέρωσαν την πόλη.
Βασικοί ομιλητές στη συζήτηση θα είναι οι Σπύρος Κουζινόπουλος (δημοσιογράφος, συγγραφέας), Μιχάλης Τρεμόπουλος (δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσ/κης), Δημήτρης Μαυροσκούφης (ιστορικός, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ)., ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν από τους Νίκο Βούτση (βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, πρ. πρόεδρο της Βουλής), Γιάννη Μπουτάρη (πρ. δήμαρχο Θεσ/κης) και Παναγιώτη Αβραμόπουλο (πρ. πρόεδρος Δ.Σ. Θεσ/κης).