Ζοφερό διαγράφεται το τοπίο στο Αφγανιστάν, με τις διαρκείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανθρωπιστική κρίση να οξύνονται διαρκώς, ενώ περισσότερα από 20 εκατομμύρια πολιτών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 55% του γενικού πληθυσμού απειλούνται πλέον από την πείνα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Τα παραπάνω πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που ξεκινούν την Κυριακή στο Όσλο μεταξύ των Ταλιμπάν, της Δύσης και μελών της αφγανικής κοινωνίας των πολιτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη της de facto κυβέρνησης του Αφγανιστάν στην Ευρώπη μετά την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο, όπου οι Ταλιμπάν, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Αμίρ Χαν Μουτακί (Amir Khan Mutaqqi), θα συναντήσουν Νορβηγούς αξιωματούχους καθώς και εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι συζητήσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενώ καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Οι συνομιλίες «δεν θα αντιπροσωπεύουν νομιμοποίηση ή αναγνώριση των Ταλιμπάν» έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει σχετικά η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Άννικεν Χούτφελντ (Anniken Huitfeldt), συμπληρώνοντας πως «όμως πρέπει να μιλήσουμε με τις de facto αρχές της χώρας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην πολιτική κατάσταση να οδηγήσει σε ακόμη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή».
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως στην ημερήσια διάταξη θα είναι «ο σχηματισμός ενός αντιπροσωπευτικού πολιτικού συστήματος, απαντήσεις στις επείγουσες ανθρωπιστικές και οικονομικές κρίσεις, προβληματισμοί για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά η εκπαίδευση για κορίτσια και γυναίκες».
Σιωπηρή αναγνώριση της κυβέρνησης που επιβάλλει έμφυλο άπαρτχαϊντ
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ανησυχίες εγείρονται για ενδεχόμενη κανονικοποίηση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν μέσω των συγκεκριμένων συνομιλιών, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν στο Όσλο κεκλεισμένων των θυρών. Παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν, για τους οποίους η διεθνής κοινότητα περιμένει να δει πώς σκοπεύουν να κυβερνήσουν μετά το ιστορικό καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων μεταξύ 1996 και 2001, ισχυρίζονται ότι έχουν εκσυγχρονιστεί, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποκλείονται σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια απασχόληση και τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστά.
Θα «ομαλοποιήσουν τους Ταλιμπάν και θα τους ενισχύσουν, ενώ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξουν» δήλωσε στο AFP πρώην υπουργός Ορυχείων και Πετρελαίου του Αφγανιστάν που ζει τώρα στη Νορβηγία, επισημαίνοντας πως «αν δούμε τι συνέβη στις συνομιλίες των τελευταίων τριών ετών, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να παίρνουν αυτό που απαιτούν από τη διεθνή κοινότητα και τον αφγανικό λαό, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα πράγμα που έχουν προσφέρει από την πλευρά τους».
«Τι εγγύηση υπάρχει αυτή τη φορά ότι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι γυναίκες ακτιβίστριες και δημοσιογράφοι εξακολουθούν να συλλαμβάνονται.
Παράλληλα, η ειρηνευτική πρωτοβουλία της Νορβηγίας η οποία έχει ιστορικό διαμεσολάβησης σε συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, της Σρι Λάνκα και της Κολομβίας επικρίθηκε έντονα, με τον επικεφαλής του Αφγανικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών που εδρεύει τώρα εκτός Αφγανιστάν, να υπογραμμίσει πως «η φιλοξενία ενός ανώτερου στελέχους των Ταλιμπάν θέτει υπό αμφισβήτηση την παγκόσμια εικόνα της Νορβηγίας ως χώρας που νοιάζεται για τα δικαιώματα των γυναικών, όταν οι Ταλιμπάν έχουν ουσιαστικά καθιερώσει το έμφυλο απαρτχάιντ».
Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα του AFP, η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει επιδεινωθεί δραστικά από τον Αύγουστο, που η διεθνής βοήθεια, η οποία κάλυπτε περίπου το 80% του αφγανικού προϋπολογισμού, διακόπηκε ξαφνικά και οι ΗΠΑ πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αφγανική κεντρική τράπεζα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτούνται σχεδόν 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τις χώρες χορηγούς, ενώ η ανεργία έχει εκτοξευθεί στα ύψη και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων δεν πληρώνονται εδώ και μήνες στη χώρα που ήδη πλήττεται από πολλές και έντονες ξηρασίες.
«Θα ήταν λάθος να υποβάλουμε τον λαό του Αφγανιστάν σε συλλογική τιμωρία μόνο και μόνο επειδή οι de facto αρχές δεν συμπεριφέρονται σωστά», επανέλαβε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ωστόσο, πρώην εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, υπογράμμισε πωςε «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να διανέμουμε βοήθεια παρακάμπτοντας τους Ταλιμπάν. Αν θέλεις να είσαι αποτελεσματικός, πρέπει να εμπλέξεις την κυβέρνηση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».