ΑΘΗΝΑ
10:05
|
30.04.2024
Στο Κίεβο σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Μόσχα βρέθηκε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπου είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, εν μέσω της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τη Δύση για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και των αξιώσεων του Κρεμλίνου για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από την Ουάσινγκτον και το NATO.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντηση που είχαν στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν υποστήριξε ότι κάποιες από τις ιδέες του Μακρόν, αναφορικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα, είναι ρεαλιστικές και πως οι δυο τους θα έχουν εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, σήμερα, στο Κίεβο.

«Ορισμένες από τις ιδέες και τις προτάσεις του, οι οποίες πιθανόν να είναι ακόμη πολύ νωρίς να τις συζητήσουμε, νομίζω πως μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο NATO οι Ευρωπαίοι θα συρθούν σε μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, από την οποία δεν θα υπάρξουν νικητές και δεσμεύτηκε πως η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά της προκειμένου να επιτευχθούν συμβιβασμοί προς όφελος όλων.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την ελπίδα πως η κρίση θα μπορούσε τελικά να επιλυθεί ειρηνικά και συμπλήρωσε ότι δεν βλέπει εναλλακτική στα συμφωνηθέντα στο Μινσκ για την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. «Όσον αφορά στις συμφωνίες του Μινσκ – είτε είναι ζωντανές ή έχουν προοπτικές είτε όχι – πιστεύω ότι απλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, υπογράμμισε.

«Η Ρωσία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με τη Ρωσία για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τόνισε ότι απαιτείται διάλογος με τη Ρωσία για την επίλυση των σοβαρών παγκόσμιων ζητημάτων.

«Δεν υπάρχει ασφάλεια για τους Ευρωπαίους αν δεν υπάρχει ασφάλεια για τη Ρωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά στην ουκρανική κρίση, ο Γάλλος πρόεδρος, δήλωσε ότι διαπίστωσε σημάδια σύγκλισης με τον Ρώσο ομόλογό του, αν και οι διαφορές παραμένουν όπως υπογράμμισε σημειώνοντας ότι είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν πως η δημιουργία μίας νέας στρατηγικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να γίνει ακυρώνοντας το δικαίωμα κρατών να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Δεν παρέλειψε τέλος, να αναφερθεί και στον Ουκρανό πρόεδρο, ενόψει και της σημερινής συνάντησής τους στο Κίεβο, τονίζοντας ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του παρά τη συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της χώρας του.

Με πληροφορίες από TASS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Διεργασίες Μπλίνκεν για συμφωνίες ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ υπό όρους

Στη Σερβία μεταβαίνει το Μάιο ο Κινέζος Πρόεδρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα