ΑΘΗΝΑ
01:51
|
20.09.2024
Κλιμακώνεται η κρίση στον Καναδά, με αφορμή τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των οδηγών βαρέων φορτηγών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλιμακώνεται η κρίση στον Καναδά, με αφορμή τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των οδηγών βαρέων φορτηγών που μετακινούνται μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά που επιβάλει η κυβέρνηση Τριντό. Οργισμένοι Καναδοί οδηγοί φορτηγών παρεμπόδιζαν από το πρωί της Τρίτης το πιο πολυσύχναστο πέρασμα προς τις ΗΠΑ, λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός του Καναδά ζήτησε να δοθεί τέλος στις κινητοποιήσεις.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Τζαστιν Τριντό, έπειτα από 10 ημέρες σε απομόνωση καθώς είχε μολυνθεί με Covid-19, θα παραστεί απόψε στο Κοινοβούλιο για τη συζήτηση σχετικά με την κρίση αυτή. Οι οδηγοί ζητούν να ανακληθεί η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους, έφθασαν αρχικά στην Οτάβα στις 28 Ιανουαρίου και σταδιακά κατέλαβαν το κέντρο της καναδικής πρωτεύουσας, ενώ μαζί τους κινητοποιήθηκαν και άλλες ομάδες.

Πλέον, η καναδική αστυνομίας έχει αρχίσει σταδιακά να ανακτά τον έλεγχο, έπειτα και από τα ασφαλιστικά μέτρα που αποφάσισε δικαστήριο εναντίον των διαδηλωτών, οι οδηγοί των φορτηγών -πολλοί εξ αυτών ζητούν την παραίτηση του Τριντό- στράφηκαν στη Γέφυρα Αμπάσαντορ, που συνδέει το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ με το Γουίντσορ.

Από αργά το βράδυ της Δευτέρας οι οδηγοί άρχισαν να παρεμποδίζουν την κίνηση και από τις 7.00 το πρωί της Τρίτης, τοπική ώρα (2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας) η γέφυρα ήταν κλειστή και στις δύο κατευθύνσεις.

Ο Τριντό απόψε θα βρεθεί ενώπιον των βουλευτών που του ζητούν να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να δοθεί τέλος σε αυτό που ένας σύμβουλος χαρακτήρισε «εθνική ταπείνωση». Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας αναμένεται να είναι σε θέση να αποκαταστήσουν την τάξη σύντομα.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Τζάστιν Τριντό δήλωσε: «Μεμονωμένα άτομα προσπαθούν να παρεμποδίσουν την οικονομία μας, τη δημοκρατία μας και την καθημερινή ζωή των συμπολιτών μας. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Ο δήμαρχος της Οτάβα Τζιμ Γουάτσον, που έχει κηρύξει την καναδική πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αντιμέτωπος με την αυξανόμενη οργή των κατοίκων, ζήτησε να οριστεί μεσολαβητής ώστε να διαπραγματευτεί με τους διαδηλωτές. Ωστόσο η κυβέρνηση του είπε ότι αυτό δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Καθώς ο Καναδάς στέλνει το 75% των εξαγωγών προϊόντων του στις ΗΠΑ, τα φορτηγά παίζουν κρίσιμο ρόλο στις μεταφορές.

Πηγές: Globalnews, Bloomberg

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα