Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για τους περισσότερους κλειστούς δημόσιους χώρους της πολιτείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.
Συγκεκριμένα, η Δημοκρατική πολιτικός σκοπεύει να αφήσει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, κατά του οποίου έχουν υπάρξει προσφυγές στη δικαιοσύνη, να λήξει αντί να επιδιώξει την ανανέωσή του.
Παραμένει ασαφές εάν οι αξιωματούχοι της Χόκουλ θα ανανεώσουν ή θα άρουν το ξεχωριστό μέτρο για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία της Νέας Υόρκης που αναμένεται να λήξει σε δύο εβδομάδες.
Η Χόκουλ είχε επιβάλλει το προσωρινό μέτρο στις 31 Δεκεμβρίου, καθώς το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος της «Όμικρον» απειλούσε να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στα υγειονομικά συστήματα.
Αξιωματούχοι σε πολλές άλλες πολιτείες που τελούν υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών -Νιου Τζέρσειϊ, Καλιφόρνια, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ και Όρεγκον- γνωστοποίησαν προχθές ότι θα άρουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τα σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους τις επόμενες εβδομάδες.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι αρχές επικαλέστηκαν την αποκλιμάκωση του κύματος μολύνσεων νοσηλειών και των θανάτων από κορονοϊό που τροφοδότησε η «Όμικρον», και που άρχισε να σαρώνει τις ΗΠΑ κατά την εορταστική περίοδο στα τέλη του 2021.
Ωστόσο, η επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) Ροσέλ Γουαλένσκι δήλωσε χθες στο Reuters ότι με τα κρούσματα να είναι ακόμα υψηλά σε εθνικό επίπεδο, «δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή» να καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους.
Πηγές: The New York Times
