ΑΘΗΝΑ
05:19
|
28.04.2024
Διαπίστωσε πως «έχουν χειροτερεύσει η πολιτική κατάσταση και η σταθερότητα» στα Δυτικά Βαλκάνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πεποίθηση ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ για το τι θα γίνεται στο μέλλον στον τομέα της ασφαλείας στις χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασε σήμερα μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς με αφορμή την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στα Δυτικά Βαλκάνια εκτίμησε πως «έχουν χειροτερεύσει η πολιτική κατάσταση και η σταθερότητα». Απέδωσε το φαινόμενο σε δύο κύριους παράγοντες: Στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην περαιτέρω ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στην «ριζοσπαστική χειροτέρευση» των σχέσεων μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Ανέφερε πως η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Δύσης και Ανατολής είναι πιο φανερή στα Δυτικά Βαλκάνια, «επειδή κάποιες τρίτες χώρες προσπαθούν με πολύ δυνατές επιρροές» να εισέλθουν στην περιοχή και αυτό χειροτερεύει ακόμα πιο πολύ την πολιτική κατάσταση.  Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια αυτές οι παγκόσμιες πολιτικές επιθετικές τρίτων πλευρών έχουν πολύ ορατή και μεγάλη επιρροή και δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Το πρόβλημα είναι ότι οι αξίες τους δεν είναι συμβατές με τις αξίες της ΕΕ».

Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις Μαυροβουνίου-Ελλάδας, ο Μαυροβούνιος πρόεδρος ανέφερε πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο εμβάθυνσης της συνεργασίας ειδικά στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Μακροχρόνια, πολύ βαθιά ριζωμένη φιλία

Αποκρυσταλλώνοντας το κλίμα των συνομιλιών που είχε στην Αθήνα τόνισε πως επιβεβαιώθηκε η «μακροχρόνια, πολύ βαθιά ριζωμένη φιλία μεταξύ των δύο λαών». Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτή η επίσκεψη θα δώσει ώθηση στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Οι συνομιλητές μου χθες με έπεισαν πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για το καλύτερο και ότι θα συζητήσουν με τους συναδέλφους και υψηλούς αξιωματούχους των Βρυξελλών για το πόσο σημαντική είναι η ένταξη και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όχι μόνο του Μαυροβουνίου, αλλά όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» τόνισε.

Οικονομία, Άμυνα, τουρισμός και υποδομές

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου δήλωσε πως «είμαστε υπερήφανοι για μια άριστη συνεργασία στους τομείς των εξωτερικών υποθέσεων, της άμυνας και της ασφάλειας» και εξέφρασε τη βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της οικονομίας. «Η προτεραιότητα είναι για το Μαυροβούνιο ακριβώς αυτή, η οικονομία» επισήμανε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δύο χώρες στον τομέα των υποδομών. Ειδικότερα, χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικούς τους οδικούς άξονες που συνδέουν τις δύο χώρες, «ώστε να φέρουμε πιο κοντά τους λαούς μας» και ανέφερε πως κατά τις συνομιλίες του στην Αθήνα συζητήθηκε η οδός Αδριατικής – Ιονίου. Μάλιστα, διαπίστωσε ότι υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά των Ευρωπαίων να υποστηρίξουν το σχέδιο κατασκευής της οδού Αδριατικής – Ιονίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα