ΑΘΗΝΑ
18:02
|
28.04.2024
Κύμα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής του CHP, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δήλωσε χθες το απόγευμα ότι  θα σταματήσει να πληρώνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποσύρει τις πρόσφατες αυξήσεις στην τιμή του.

«Δεν θα πληρώσω κανέναν από τους λογαριασμούς του ρεύματος μέχρι ο Ερντογάν να αποσύρει τις αυξήσεις των τιμών που υπέγραψε στις 31 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Κιλιτσντάρογλου επέστησε επίσης την προσοχή στις ιδιωτικοποιήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στο βίντεο και κατήγγειλε τις για μέρες διακοπές ρεύματος στην Ισπάρτα, λίγω της έλλειψης, όπως υποστήριξε, επενδύσεων.

«Ενώ οι κάτοικοι του Σαράι απολαμβάνουν την πλούσια ζωή, εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να υπομείνουν την αφόρητη αυξανόμενη φτώχεια και την έλλειψη πόρων προς το ζην. Εδώ και μήνες, έλεγα με κάθε ευκαιρία, ότι αυτές οι μέρες πλησιάζουν» κατήγγειλε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Διαμαρτυρόμενος για τον επιπλέον 5% φόρο κατανάλωσης ρεύματος και αερίου πέραν του 18% του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος, ο επικεφαλής του CHP, ζήτησε να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 1% έως το καλοκαίρι και κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να στείλουν στον πρόεδρο Ερντογάν τους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν με το hastag #Είναι η σειρά σας.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου έως και κατά 125% για το βιομηχανικό ρεύμα και περίπου κατά 50% για τα νοικοκυριά.

Η δήλωση του Κιλιτσντάρογλου έγινε αφού καταστηματάρχες, δημοτικά συμβούλια και θρησκευτικές κοινότητες κατήγγειλαν αυτή την εβδομάδα τις αυξημένες τιμές ενέργειας.

Κάποιοι ιδιοκτήτες εστιατορίων κόλλησαν στα παράθυρα των καταστημάτων τους τους λογαριασμούς ρεύματος, σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών αποφάσισε να μην πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος για τους χώρους λατρείας της.

Διαδηλώσεις ενάντια στην ακρίβεια και τις αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος πραγματοποιούνται επίσης σε μια σειρά πόλεις.

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και οι αυξανόμενες τιμές έχουν πλήξει τη δημοτικότητα του Ερντογάν, με τις εκλογές να πρόκειται να πραγματοποιηθούν ως τον Ιούνιο του 2023.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας θα ανακοινωθούν “πολύ σύντομα”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα