ΑΘΗΝΑ
02:55
|
28.04.2024
Την έκδοσή του για κατηγορίες που αφορούν διακίνηση ναρκωτικών ζητούν οι ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Ονδούρας συνέλαβαν, χθες Τρίτη, τον πρώην πρόεδρο της Χουάν Ορλάντο Ερνάντες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που ακολούθησε του αιτήματος έκδοσής του από τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ.

Η διαδικασία αφορά στην αίτηση έκδοσης του πρώην προέδρου που ζητήθηκε από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, με την κατηγορία της διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και όπλων.

Ο Ερνάντες, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ονδούρας την περίοδο 2014-2022, δημοσίευσε ηχητικό μέσω κοινωνικών δικτύων όπου βεβαίωνε πως θα παραδοθεί οικειοθελώς στις αρχές των ΗΠΑ, «Είμαι έτοιμος και πρόθυμος να συνεργαστώ, για να φθάσω οικειοθελώς με τη συνοδεία σας, που ο φυσικός δικαστής ορίζει, έτσι ώστε να μπορέσω να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση και να υπερασπιστώ τον εαυτό μου», είπε.

Ο υπουργός Ασφαλείας της Ονδούρας, Ραμόν Σαμπίλιον ανέφερε πως ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει στης ΗΠΑ τέσσερις κατηγορίες ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, μεταξύ των οποίων διακίνηση ναρκωτικών, χρήση όπλων και παράνομη σύνδεση με καρτέλ

Ο νεότερος αδελφός του,  Χουάν Αντόνιο “Τόνι” Ερνάντες, καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2021 από δικαστήριο των ΗΠΑ να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ ένα ακόμα πρόσωπο κοντά στον πρώην αρχηγό του κράτους, ο Γιοβάνι Φουέντες Ραμίρες, καταδικάστηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα σε ισόβια από το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ.

Στην Ονδούρα, ο Ερνάντες κατηγορείται από πολιτικούς αντιπάλους του για διαφθορά στην ανάθεση κρατικών συμβάσεων για την εκτέλεση δημοσίων έργων αλλά και στις προμήθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τον . Ερνάντες αντικατέστησε τον περασμένο μήνα η Σιομάρα Κάστρο, η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα στην Ονδούρα και υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Με πληροφορίες από Telesur, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα