ΑΘΗΝΑ
19:50
|
27.04.2024
Περισσότερο ισραηλινό φυσικό αέριο αναμένεται να εισρεύσει στην Αίγυπτο μέσω νέας πορείας αγωγού που θα περάσει από την Ιορδανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερο ισραηλινό φυσικό αέριο αναμένεται να εισρεύσει στην Αίγυπτο μέσω νέας πορείας αγωγού που θα περάσει από την Ιορδανία ως το τέλος τρέχοντος μηνός, ανακοίνωσε σήμερα η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας, Καρίν ελ Χαράρ .

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η νέα πορεία του αγωγού εγκρίθηκε γιατί «υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην Αίγυπτο» μολονότι η ίδια παράγει δικό της φυσικό αέριο αλλά λόγω των τεράστιων αναπτυξιακών έργων που είναι σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της χώρας χρειάζεται και επιπλέον ποσότητες από το ισραηλινό κοίασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν.

Το κοίτασμα Λεβιάθαν τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και την γειτονική Ιορδανία.

Υπολογίζεται έτσι ότι εντός του 2022 θα εισρεύσει στην Αίγυπτο μέσω της νέας πορείας του αγωγού άλλα 2,5 με 3 δισεκατομμύρια κ.μ.

Ισραηλινό φυσικό αέριο και στον…Λίβανο

Στο θέμα αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας επιβεβαιώνοντας ότι το Ισραηλινό φυσικό αέριο θα φθάσει και στον Λίβανο, μολονότι κάτι τέτοιο είχαν διαψεύσει το προηγούμενο διάστημα Λιβανέζοι αξιωματούχοι (για ευνόητους λόγους) υποστηρίζοντας ότι το φυσικό αέριο που θα φθάσει στον Λίβανο μέσω Ιορδανίας και Συρίας θα είναι αιγυπτιακό.

Minister: Israel Will Not Object If Exported Gas

Η Ισραηλινή υπουργός ωστόσο επέμενε πως πρόκειται για  φυσικό αέριο από το κοίτασμα Λεβιάθαν που θα εξαχθεί στην Αίγυπτο και την Ιορδανία για να καταλήξει (μέσω Συρίας) στον Λίβανο. «Εμείς πουλάμε φυσικό αέριο στην Αίγυπτο και η Αίγυπτος το πουλάει σε άλλους» είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο Ιορδανός υπουργός Ενέργειας Σάλεχ αλ Καραμπσέχ ανακοίνωσε ότι η εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον Λίβανο θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας χρηματοδότησής του από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Επιπλέον αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία συντάκτη της αραβικής εφημερίδας Yedioth Ahronoth που ειδικεύεται σε υποθέσεις που αφορούν τις αραβικές χώρες πως ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δεν έχει εναντιωθεί στην συμφωνία φυσικού αερίου με Αίγυπτο, Ιορδανία, Ισραήλ.

Τη Δευτέρα η Καρίν ελ Χαράρ συμμετείχε στην Αιγυπτιακή Έκθεση Πετρελαίου 2022 (EGYPS) όπου έγινε δεκτή με ιδιαίτερα ευγενική χειρονομία του Αιγύπτιου προέδρου που μετέβη προσωπικά στο χώρο της έκθεσης για να την υποδεχθεί, γεγονός που σχολιάστηκε πολύ ευμενώς από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα