ΑΘΗΝΑ
09:14
|
27.04.2024
Για φυλετικές διακρίσεις και πρόκριση της προστασίας του λευκού προνομίου έναντι της ισονομίας εγκαλείται η αρμόδια δικαστής για την δολοφονία πολίτη από αστυνομικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για υπονόμευση κάθε νομιμότητας και υπέρβαση των ορίων με κριτήρια μεροληψίας επικρίνεται η αρμόδια δικαστής για την υπόθεση του 21χρονου Ντάουντ Ράιτ (Daunte Wright) ο οποίος δολοφονήθηκε από αστυνομικό που ισχυρίζεται ότι μπέρδεψε το πιστόλι της με το τέιζερ, σε μια δίκη όπου σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται δημοσίευμα του Associated Press κυριάρχησε το λευκό προνόμιο της κατηγορούμενης.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ο διαχωρισμός του αμερικανικού νομικού συστήματος ανάλογα με το πρόκειται για μαύρους ή λευκούς» ήταν το σχόλιο του δικηγόρου της οικογένειας μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η οποία οδήγησε στην αναπόφευκτη σύγκριση με την περίπτωση του Μοχάμεντ Νουρ (Mohamed Noor), ενός Σομαλού – Αμερικανού αστυνομικού της Μινεάπολης ο οποίος καταδικάστηκε σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης παρά την λίγοτερο βαριά κατηγορία που του απαγγέλθηκε, όταν σκότωσε μια λευκή γυναίκα το 2017.

Υπενθυμίζεται ότι ο  Ντ. Ράιτ έχασε τη ζωή του στις 11 Απριλίου 2021, κατά τη διάρκεια ελέγχου, καθώς αστυνομικοί του κέντρου του Μπρούκλιν τον σταμάτησαν επικαλούμενοι προσχηματικές παραβιάσεις που χρησιμοποιούνται κυρίως για τον έλεγχο των μαύρων οδηγών.  επειδή είχε ληγμένες πινακίδες κυκλοφορίας και ένα αποσμητικό χώρου κρεμασμένο από τον καθρέφτη του, παραβιάσεις που χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για τον έλεγχο μαύρων οδηγών.

Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι εκτός από τις ληγμένες πινακίδες κυκλοφορίας και το αποσμητικό χώρου που ήταν κρεμασμένο στον καθρέφτη, ο Ράιτ είχε ένταλμα για κατοχή όπλων και προσπάθησαν να τον συλλάβουν, ωστόσο εκείνος απομακρύνθηκε. Βίντεο που κυκλοφόρησε στη συνέχεια δείχνει την πρώην αστυνομικό Κίμπερλεϊ Πότερ (Kimberly Potter) να προειδοποιεί αρκετές φορές για τη χρήση τέιζερ εναντίον του νεαρού, έχοντας ωστόσο το όπλο της στο χέρι, με το οποίο έπειτα πυροβόλησε μία φορά προς το στήθος του.

Παρά το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο η πρώην αστυνομικός καταδικάστηκε από ένα λευκό σώμα ενόρκων σε φυλάκιση επτά ετών για ανθρωποκτονία πρώτου και δεύτερου βαθμού, με την κοινή γνώμη να ανακουφίζεται από την απόφαση, αυτή την εβδομάδα η δικαστής Ρεγγίνα Τσου (Regina Chu) ανακοίνωσε μια ποινή κατά πολύ μικρότερη, με την αστυνομικό να αντιμετωπίζει πλέον φυλάκιση δύο μόλις ετών για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Η δικαστής χαρακτήρισε την υπόθεση ως «μία από τις πιο θλιβερές υποθέσεις» που έχει δει, υποστηρίζοντας πως «από τη μία πλευρά ένας νεαρός άνδρας σκοτώθηκε και από την άλλη, μια σεβαστή βετεράνος αστυνομικός με 26 χρόνια υπηρεσίας έκανε ένα τραγικό λάθος, τραβώντας το πιστόλι της αντί για το τέιζερ». Κατά την Ρ. Τσου, «τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα» για το ότι η Κ. Πότερ δεν είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει το όπλο της, γεγονός που κατά την κρίση της καθιστά την υπόθεση λιγότερο σοβαρή από άλλες πρόσφατες δολοφονίες από αστυνομικούς. 

Η ίδια μάλιστα ζήτησε από όσους διαφωνούν να προσπαθήσουν να συμπάσχουν με την Κ. Πότερ, η οποία όπως ανέφερε σκουπίζοντας ένα δάκρυ «δεν ήθελε να βλάψει κανέναν».

«Η δικαστής υπερέβη τα όρια της διαδικασίας και υπονόμευσε κάθε νομιμότητα» δήλωσε η δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα Νεκίμα Λεβάι Αρμστρονγκ (Nekima Levy Armstrong), σημειώνοντας πως η ποινή ουσιαστικά αναίρεσε την απόφαση των ενόρκων και πως η συμπεριφορά και τα σχόλια της δικαστή κατά τη διάρκεια της δίκης υποδαύλισαν τη δυσπιστία και έδειξαν πώς οι μαύροι άνθρωποι αντιμετωπίζονται από το σύστημα δικαιοσύνης κυρίως ως κατηγορούμενοι και όχι ως θύματα. 

Την ίδια ώρα, η Ν. Άρμστρονγκ έκανε λόγο για έλλειψη ενσυναίσθησης της Τσου προς την οικογένεια Ράιτ, ιδιαίτερα όταν ενθάρρυνε όσους άκουγαν να μπουν στη θέση της αστυνομικού. Κατά την δικηγόρο πρόκειται για κατάφωρη υπονόμευση της υπόθεσης εκ μέρους της δικαστή, η οποία ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση αυτή δεν είναι τόσο σοβαρή όσο κάποιες άλλες αστυνομικές δολοφονίες επειδή ήταν πρόκειται για «λάθος». 

«΄Ήταν ανειλικρινής και ανεύθυνη, για να μην αναφέρουμε την αναλγησία. Έκανε την κατηγορούμενη να μοιάζει με θύμα» σημείωσε η δικηγόρος και συμπλήρωσε πως η ποινή «υπογραμμίζει και πάλι γιατί πολλοί μαύροι άνθρωποι δυσπιστούν απέναντι στο σύστημα δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα». 

Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Howard στην Ουάσινγκτον και στο Κολέγιο Randolph-Macon στο Ashland της Βιρτζίνια, Ντελόρες Τζόουνς – Μπράουν (Delores Jones-Brown) σημείωσε πως «υπάρχει κάτι στο να είσαι 26 χρόνια βετεράνος, να πυροβολείς έναν νεαρό άνδρα στο στήθος με το πυροβόλο όπλο σου και να ισχυρίζεσαι ότι νόμιζες ότι χρησιμοποιούσες το τέιζερ σου, που δεν μου αρέσει καθόλου» υπενθυμίζοντας ότι τα μέσα ενημέρωσης αποδέχθηκαν την αφήγηση του Potter ως την ακριβή εκδοχή του τι συνέβη «και σαφώς αυτό το αφήγημα είναι αυτό που κυριάρχησε στην καταδίκη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα