ΑΘΗΝΑ
08:29
|
27.04.2024
Στη Γενεύη στις 24/2 η συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ. Επέκταση κυρώσεων κατά Ρωσίας σε 5 ακόμα πρόσωπα της Δούμας αποφάσισε η Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως δραματική κρίνεται η κλιμάκωση της έντασης στο Ντονμπάς ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, με τη Δύση να διακρίνει πως η Ρωσία ακολουθεί κατά γράμμα το «σενάριο» που μπορεί να οδηγήσει σε εισβολή στο ουκρανικό έδαφος, ενώ την ίδια στιγμή ο Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνει σε έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ότι εξετάζει να αναγνωρίσει η Ρωσία ως ανεξάρτητες τις αποσχισθείσες περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, κατόπιν ανάλογου αιτήματος των αυτονομιστών και του σχετικού ψηφίσματος της κρατικής Δούμας.

Νωρίτερα, ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι στρατεύματα και συνοριοφύλακες απέτρεψαν ομάδα Ουκρανών «σαμποτέρ» που επιχείρησαν να παραβιάσουν τα σύνορα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Κατά τη Μόσχα, στο επεισόδιο σκοτώθηκαν πέντε άτομα.

Η Ουκρανία από την πλευρά της απέρριψε τις ρωσικές αιτιάσεις, κάνοντας λόγο για fake news. Το Κίεβο τόνισε ότι δεν υπάρχουν ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Ροστόφ, όπου φέρεται -σύμφωνα με τη Μόσχα- να συνέβη το περιστατικό.

Το Interfax, επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό, μετέδωσε ότι καταστράφηκαν ουκρανικά οπλισμένα οχήματα. Κατά το AFP, ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι το επεισόδιο έλαβε χώρα σε ρωσικό έδαφος.

Έκτακτη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε νέα σύνοδο στον Λευκό Οίκο.

Πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς αναφέρουν πως συμμετέχουν σε αυτήν οι υπουργοί Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, Άμυνας Λόιντ Όστιν, και ο επιτελάρχης στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ με ορισμένα αμερικανικά δίκτυα να επιμένουν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζει επίθεση έχοντας συγκεντρώσει στην περιοχή περίπου 190.000 στρατιώτες.

E.E.: Επέκταση κυρώσεων κατά πέντε Ρώσων βουλευτών

Η Ε.Ε. επιβάλλει κυρώσεις σε πέντε πρόσωπα που εμπλέκονται στις εκλογές της ρωσικής Κρατικής Δούμας του Σεπτεμβρίου 2021 στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία. 

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα περιοριστικά μέτρα, εντός του υφιστάμενου πλαισίου κυρώσεων, κατά πέντε ακόμη προσώπων για την ενεργό υποστήριξη δράσεων και την εφαρμογή πολιτικών που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. 

Τα πρόσωπα που ορίστηκαν σήμερα είναι μέλη της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία εξελέγησαν για να εκπροσωπήσουν την παράνομα προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και την πόλη της Σεβαστούπολης στις 19 Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και ο επικεφαλής και ο αναπληρωτής επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Σεβαστούπολης. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης από τη Ρωσική Ομοσπονδία και συνεχίζει να καταδικάζει τη ρωσική παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Επιπλέον, η Ε.Ε. παραμένει αμετακίνητη στην υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. 

Τα περιοριστικά μέτρα της Ε.Ε. όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εφαρμόζονται πλέον σε συνολικά 193 πρόσωπα και 48 οντότητες. Τα εν λόγω πρόσωπα και οντότητες υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων -συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης διάθεσης κεφαλαίων σε αυτά- και, επιπλέον, τα εν λόγω πρόσωπα υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση, η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από την Ε.Ε. 

Οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των εν λόγω προσώπων, θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. 

Στη Γενεύη στις 24 Φεβρουαρίου η συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν προγραμματίζεται για τις 24 Φεβρουαρίου στην Γενεύη.

«Με τη δική σας έγκριση, αυτή η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα στις 24 Φεβρουαρίου στη Γενεύη», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, προεδρεύοντος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Λαβροφ Μπλινκεν

1,2 εκατ. αιτήσεις για ρωσική υπηκοότητα από κατοίκους του Ντονμπάς

Ο εκπρόσωπος της κρατικής Δούμα, Βολοντίν, ανέφερε ότι 1,2 εκατ. κάτοικοι του Ντονμπάς έχουν κάνει αίτηση για χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας.

«Βασιζόμαστε στο γεγονός ότι η κατάσταση στο Ντονμπάς δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 8 χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας κατηγορεί την Ουκρανία και για πυρηνικά

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προειδοποίησε ότι η Ουκρανία έχει και σχέδια και τις δυνατότητες να επιστρέψει στο καθεστώς μιας χώρας με πυρηνικά. Υποστήριξε μάλιστα ότι το Κίεβο έχει σημαντικές δυνατότητες, περισσότερες από ό,τι το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει περίπου 60.000 στρατιώτες στα όρια του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Πεντάγωνο: Μια ρωσική επίθεση μπορεί να γίνει και σήμερα

Η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ουκρανία τις επόμενες ώρες, πιθανώς σήμερα, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για διπλωματία, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.  

«Λέγαμε εδώ και πολύ καιρό ότι μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε μέρα. Λοιπόν, σήμερα μπορεί να είναι εκείνη η μέρα», δήλωσε στο CNN. «Ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί, επομένως συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε όλους τους πιθανούς διπλωματικούς διαύλους», πρόσθεσε.

«Πρόωρη» χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο μια σύνοδο κορυφής Πούτιν-Μάιντεν

Το Κρεμλίνο δήλωσε πάντως ότι είναι «πρόωρο» να συζητηθεί μια σύνοδος κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν εν μέσω έντασης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία. Το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε νωρίτερα ότι ο Πούτιν και ο Μπάιντεν συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής «κατ’ αρχήν», με τον Λευκό Οίκο να προσθέτει τον όρο να μην εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία. 

«Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια για τη διοργάνωση οποιουδήποτε είδους συνόδου κορυφής », δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και πρόσθεσε ότι δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή «συγκεκριμένα σχέδια» για συνάντηση.

Και ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός σχετικά με την προοπτική συνομιλιών Μπάιντεν-Πούτιν. Η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι ανέφερε την Κυριακή ότι ο Μπάιντεν συμφώνησε να συναντηθεί με τον Πούτιν μετά τις συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στις 24 Φεβρουαρίου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και εφόσον τα ρωσικά στρατεύματα δεν εισβάλουν στην Ουκρανία.

Νέα επικοινωνία Σολτς – Πούτιν το απόγευμα

«Εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση», χαρακτήρισε κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας την κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας ανακοινώνοντας ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα έχει σήμερα το απόγευμα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόσθεσε, ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα εφαρμοστούν, αν υπάρξουν περαιτέρω παραβιάσεις της επικράτειας της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα από την πρωτεούσα του Βελγίου πως επιτεύχθηκε μια πρώτη συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Βρυξελλών για μια ευρωπαϊκή συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία. «Καταλήξαμε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την ΕΕ ότι θα στείλει συμβουλευτική αποστολή για τη στρατιωτική εκπαίδευση στην Ουκρανία… δεν πρόκειται για δυνάμεις μάχης», δήλωσε ο Κουλέμπα μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Λετονό ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών κρατών της Βαλτικής -Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία- θα επισκεφθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα την Ουκρανία, σε μια επίδειξη αλληλεγγύης.

Οι υπουργοί θα επισκεφθούν την Ουκρανία από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή, δήλωσε ο Έντγκαρς Ρίνκεβιτς. Τα τρία κράτη της Βαλτικής, αντίθετα από την Ουκρανία, είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νεχάμερ: Το πακέτο περιλαμβάνει κυρώσεις και στον NordStream 2

Ένα πακέτο κυρώσεων που προετοιμάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στις αποσχισθείσες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στην Ουκρανία περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

«Η πιστοποίηση (του αγωγού) θα σταματούσε στη συνέχεια (αν η Ρωσία εισέβαλε). Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Αυτό σημαίνει ότι ο Nord Stream 2 είναι μέρος των κυρώσεων», είπε ο Νεχάμερ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο αγωγός έχει κατασκευαστεί αλλά δεν είναι ακόμη λειτουργικός καθώς αναμένει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας και της ΕΕ.

Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ

Σε ένα διάλειμμα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Λιθουανός υπουργός, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, είπε στους δημοσιογράφους ότι η συνεχιζόμενη παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις στο Ντονιέτσκ

Ουκρανικές ανατρεπτικές ομάδες που στοχεύουν στη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον αμάχων έχουν δραστηριοποιηθεί στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ (DPR), δήλωσε τη Δευτέρα ο ηγέτης του DPR, Ντένις Πουσίλιν.

«Οι ουκρανικές ανατρεπτικές ομάδες έχουν δραστηριοποιηθεί σε πόλεις και οικισμούς της Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», ανέφερε ο Πουσίλιν. «Η δραστηριότητά τους στοχεύει στη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον αμάχων και ζωτικών εγκαταστάσεων», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.

Ανέφερε έναν σταθμό άντλησης νερού που τέθηκε πρόσφατα εκτός λειτουργίας, καθώς και τις αποτυχημένες προσπάθειες καταστροφής της αποθήκης πετρελαίου στη Yelenovka και μια τρομοκρατική επίθεση στο εργοστάσιο Stirol. «Μόνο από τύχη δεν τραυματίστηκε κανείς σε μια ακόμα τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας.

Ο ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR), επιβεβαίωσε, επίσης, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ένοπλες συγκρούσεις με τον ουκρανικό στρατό κοντά στα ρωσικά σύνορα.

«Η κατάσταση στην Μαριούπολη έχει επιδεινωθεί δραματικά. Μαχητές της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού επιτέθηκαν στις θέσεις της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Ντονέτσκ DPR κοντά στον οικισμό Κομιντέρνοβο. Ένοπλες συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία», ανέφερε σε δήλωση Τύπου ανάρτησε στο κανάλι του στο Telegram τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Κρατικής Ασφάλειας του Ντονιέτσκ δήλωσε νωρίτερα ότι μια ουκρανική ανατρεπτική ομάδα είχε διεισδύσει στο έδαφος της δημοκρατίας με στόχο να φτάσει στα σύνορα με τη Ρωσία. Σύμφωνα με το υπουργείο, Ουκρανοί μαχητές προσπάθησαν να πλησιάσουν τα ρωσικά σύνορα, αλλά αποκρούστηκαν από τις πολιτοφυλακές της ΛΔΔ.

Πυρά και στο Λουγκάνσκ

Έξι οικισμοί στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (LPR) και έξι οικισμοί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR) δέχθηκαν βομβαρδισμούς από ουκρανικά στρατεύματα το πρωί της Δευτέρας, ανέφεραν οι αποστολές των δύο δημοκρατιών στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού (JCCC).

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παραβίασαν κατάφωρα την κατάπαυση του πυρός, μεταξύ άλλων με τη χρήση βαρέων όπλων… Έχουν αναφερθεί έξι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε η αποστολή του LPR, προσθέτοντας ότι οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν από όλμους και συστήματα πυροβολικού .

Νωρίτερα, η αποστολή ανέφερε 63 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από ουκρανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της Κυριακής, που είχαν ως συνέπεια τον θάνατο δύο αμάχων.

Εν τω μεταξύ, η αποστολή της DPR ανέφερε επίσης έξι βομβαρδισμούς από ουκρανικά στρατεύματα σε κατοικημένες τοποθεσίες της δημοκρατίας το πρωί της Δευτέρας.

Οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. στην Ουκρανία

Έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ με τη μορφή δανείων για την ενίσχυση της σταθερότητας στην Ουκρανία ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο της ΕΕ.

«Η ΕΕ προχώρησε γρήγορα σε αυτή την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ουκρανίας. Οι επίμονες απειλές για την ασφάλεια έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική εκροή κεφαλαίων. Η Ουκρανία χάνει την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των επιπτώσεών της στην οικονομική κατάσταση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία θα έχει διάρκεια 12 μηνών και θα αποτελείται από δύο εκταμιεύσεις:

Η αποδέσμευση της πρώτης δόσης, υπό την προϋπόθεση της ικανοποιητικής εφαρμογής του προγράμματος του ΔΝΤ, θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την έγκριση αυτής της πρότασης, με την έναρξη ισχύος του Μνημονίου Συνεννόησης (MoU) για συγκεκριμένα μέτρα διαρθρωτικής πολιτικής και θα συμφωνηθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ονόματος της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα συνδεθεί με τη συνεχή ικανοποιητική εφαρμογή τόσο ενός προγράμματος του ΔΝΤ όσο και των μέτρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο. Το Μνημόνιο Συνεννόησης, που στηρίζει αυτήν την επείγουσα επιχείρηση μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας, είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε περιορισμένο αριθμό εφικτών, βραχυπρόθεσμων ενεργειών πολιτικής, στους πιο επείγοντες τομείς προτεραιότητας, όπως η ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας και σταθερότητας, η διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου και η ενέργεια.

Αεροπορικές εταιρείες αναπροσαρμόζουν τις πτήσεις τους

Τις προγραμματισμένες πτήσεις τους προς την Ουκρανία αναπροσάρμοσαν περίπου 10 αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών της χώρας. Πάντως, κατά τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών, οι αεροδιάδρομοι της Ουκρανίας εξακολουθούν να είναι ανοικτοί και οι πτήσεις προς την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα παραμένουν ασφαλείς.

Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε πως σταματά τις πτήσεις της προς την Ουκρανία από σήμερα, ακολουθώντας την KLM που είχε ήδη ανακοινώσει την αναστολή των πτήσεών της. Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρία SAS ανέστειλε επίσης τις εβδομαδιαίες πτήσεις της, ενώ η Air France αποφάσισε να ακυρώσει τις δύο πτήσεις της Παρίσι-Κίεβο και Κίεβο-Παρίσι που προβλέπονταν για αύριο, Τρίτη, για «προληπτικούς λόγους» εν μέσω αύξησης των εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Πηγές: TASS, Reuters, NBC, Axios

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα