ΑΘΗΝΑ
13:58
|
28.04.2024
Σάλο προκάλεσε η ανάρτηση Τούρκου ιστορικού που χαρακτηρίζει "πόρνες" τις γυναικείες εικονογραφίες της Αγίας Σοφίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σάλο έχει προκαλέσει η τοποθέτηση Τούρκου ιστορικού ο οποίος χαρακτηρίζει τις γυναικείες χριστινιακές μορφές που βρίσκονται στην Aγία Σοφία με… πόρνες.

Ο καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Σαγγάριου, Εμπούμπεκίρ Σοφούογλου, αναφερόμενος στα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας, ζητά όχι απλώς την κάλυψη αλλά την πλήρη αφαίρεση των εικόνων στην Αγία Σοφία, καθώς ” η παρουσία τους αποτελεί ασέβεια στον Μωάμεθ τον Πορθητή” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε μήνυμά του στο twitter.

“Γίνεται πόρνες μέσα στο τζαμί; Όμως, αν οι εικόνες δεν αφαιρεθούν, η παρακαταθήκη του Μωάμεθ του Πορθητή, η Αγία Σοφία, μαζί με την πόρνη Ζωή θα έχει γίνει το πρώτο τζαμί όπου θα εκτίθεται μία πόρνη. Να μπει ένα τέλος στην ανοησία για προστασία των ειδώλων και να αποκαθηλωθούν πια οι εικόνες που αποτελούν ασέβεια προς τον Πορθητή”.

Ο Τούρκος καθηγητής, ο οποίος δεν είναι γνωστός ιστορικός στην Τουρκία, χαρακτηρίζει ως “πόρνη” και την αυτοκράτειρα Ζωή την Πορφυρογέννητη, η οποία παντρεύτηκε 3 φορές , συμβασίλεψε με τη Θεοδώρα ως το 1050 και είχε τεράστια επιρροή. Υπάρχει ψηφιδωτό της στον γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας.

Με κουρτίνες θα καλυφθούν τα ψηφιδωτά που “βλέπουν” στην Καάμπα

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν, διευκρίνισε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο πως τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας θα καλύπτονται από κουρτίνες κατά τη διάρκεια της προσευχής των πιστών.

Τόνισε επίσης, ότι θα καλύπτονται μόνο όσα ψηφιδωτά “βλέπουν” προς την Κάαμπα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ που βρίσκονται στην κατεύθυνση προς την οποία στρέφονται οι Μουσουλμάνοι όταν προσεύχονται.

Τα ψηφιδωτά, του Ιησού και των υπόλοιπων χριστιανικών μορφών δεν αποτελούν εμπόδιο για τις μουσουλμανικές προσευχές καθώς δεν βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, ο Ιμπραΐμ Καλίν δεν διευκρίνισε εάν θα παραμείνουν ακάλυπτα ή αν θα υπάρξουν παρεμβάσεις και σε αυτά. 

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι εργασίες για το πρώτο άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για μουσουλμανική προσευχή που θα πραγματοποιηθεί την προσευχή Παρασκευή, 24 Ιουλίου, με τα πολυτελή χαλιά που άρχισαν να τοποθετούνται στο δάπεδό της.

Την επιλογή των ολόμαλλων χαλιών επιμελήθηκε, σύμφωνα με το haberturk.com, ο Τούρκος Προέδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα χαλιά ετοιμάζονται στην επαρχία Μανίσα της Τουρκίας και το χρώμα τους θα είναι τυρκουάζ, καθώς θεωρείται από τους γείτονες ως αμειγώς τουρκικό χρώμα.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας κατασκευής, τα χαλιά είναι φτιαγμένα από 100% μαλλί που παρήχθη στην Τουρκία.

Επικοινωνία Σακελλαροπούλου με τον πάπα Φραγκίσκο

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε χθες 20/7 με τον Πάπα Φραγκίσκο, με αφορμή την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή πληγώνει βαθιά όσους θεωρούν ότι το κορυφαίο αυτό σύμβολο της Χριστιανοσύνης ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού.

Η ενέργεια αυτή, τόνισε, δεν αποτελεί εσωτερικό θέμα της Τουρκίας αλλά ευρύτερο ζήτημα που πρέπει να καταδικασθεί με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο από τη διεθνή κοινότητα. Η Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για τις υποστηρικτικές του δηλώσεις και του ζήτησε να ασκήσει και αυτός, από την πλευρά του, όλη του την επιρροή για να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη, προκειμένου η τουρκική ηγεσία να ανακαλέσει την απόφασή της και να επαναφέρει την Αγία Σοφία σε καθεστώς προστατευόμενου μνημείου.

Από την πλευρά του, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συμφώνησε με τις επισημάνσεις της κυρίας Σακελλαροπούλου, αναγνώρισε τα πολιτικά κίνητρα της απόφασης του κ. Ερντογάν και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειές του, στο πλαίσιο του ρόλου του, για αναθεώρηση της απόφασης αυτής. Επίσης ο Πάπας εξήρε τις προσπάθειες της χώρας μας στην υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο το 2016.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πρόσκληση προς τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί τη χώρα μας το 2021, χρονιά κατά την οποία θα εορταστούν τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Ο Ποντίφικας αποδέχθηκε την πρόσκληση, ευελπιστώντας ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν την υλοποίηση του ταξιδιού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα