ΑΘΗΝΑ
23:38
|
27.04.2024
«Ανακούφιση» για τη βασιλική οικογένεια στο ιωβηλαίο έτος της βασίλισσας, αλλά και νίκη για τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπήρχαν αναφορές για «ανακούφιση» στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μετά την είδηση πως στις 15 Φεβρουαρίου 2022, ο δεύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, ο πρίγκιπας Άντριου, Δούκας της Υόρκης, είχε διευθετήσει την υπόθεση του με τη Βιρτζίνια Γκιουφρέ. ΗΓκιουφρέ είχε ισχυριστεί ότι ο πρίγκιπας Άντριου την κακοποίησε σεξουαλικά τρεις φορές το 2001, όταν ήταν 17 ετών. Η Γκιουφρέ δήλωσε ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής εμπορίας από τον Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος τη σύστησε στον τότε φίλο του, πρίγκιπα Άντριου.

Ως μέρος του διακανονισμού, ο Άντριου συμφώνησε να κάνει μια σημαντική δωρεά στη φιλανθρωπική οργάνωση της Βιρτζίνια Γκιουφρέ για τα δικαιώματα των θυμάτων, ένα άγνωστο ποσό που εκτιμάται σε περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ. Ο Πρίγκιπας θα πληρώσει επίσης τις νομικές αμοιβές της Γκιουφρέ. Δεν είναι γνωστό πόσα από τα χρήματα θα λάβει η Γκιουφρέ για την ίδια.

Η δήλωση που εξέδωσε ο πρίγκιπας Άντριου συντάχτηκε πολύ προσεκτικά από τους δικηγόρους του. Δεν αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της Γκιουφρέ. Είπε ότι δεν είχε σκοπό να αμαυρώσει την φήμη της Αμερικανίδας. Αναγνώρισε ότι η η ανήλικη τότε Γκιουφρέ έπεσε θύμα κακοποίησης και επαίνεσε το θάρρος της να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ο πρίγκιπας Άντριου υποσχέθηκε επίσης να υποστηρίξει την καταπολέμηση της σεξουαλικής εμπορίας και των θυμάτων της. Παρόλα αυτά, ο γόνος της βρετανικής μοναρχίας δεν παραδέχτηκε καμία ενοχή.

Η απόφαση του Άντριου να διευθετήσει τη διαφορά ήρθε ξαφνικά, λίγες εβδομάδες αφότου είχε υποσχεθεί να αγωνιστεί για να καθαρίσει το όνομά του στο δικαστήριο. Αρχικά ο Δούκας της Υόρκης είχε πει ότι οι ισχυρισμοί της Γκιουφρέ ήταν «αβάσιμοι» και ότι μια φωτογραφία του με το χέρι του γύρω από τη μέση μιας νεαρής ήταν ενδεχομένως πλαστή. Παρά την περιφρόνηση, η απόφαση του Άντριου να καταλήξει σε συμφωνία δείχνει πόσο αδύναμη ήταν πραγματικά η υπόθεσή του.

Ο Άντριου είχε προσπαθήσει σκληρά να αποτρέψει οποιαδήποτε δίκη. Αρχικά προσπάθησε να αποφύγει να του επιδοθούν τα δικαστικά έγγραφα που περιγράφουν τις κατηγορίες εναντίον του. Αργότερα, οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι όταν η Γκιουφρέ αποδέχτηκε νομικό διακανονισμό ύψους 500.000 δολαρίων από τον Έπσταϊν το 2009, συμφώνησε επίσης να μην μηνύσει κανέναν «δυνητικό κατηγορούμενο» που συνδέεται με τον εκλιπόντα χρηματιστή. Ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε, τον Ιανουάριο του 2022, ότι η συμφωνία δεν εμπόδιζε την Γκιουφρέ να μηνύσει τον «γαλαζοαίματο».

Υπήρχαν επίσης πραγματικοί φόβοι για το πώς θα τα πήγαινε ο Άντριου εάν ανακρινόταν σε μια δίκη. Η συνέντευξη του Άντριου στο BBC το 2019, όπου προσπάθησε να εξιστορήσει τα γεγονότα από την πλευρά του, πήγε πολύ στραβά και δεν έπεισε κανέναν. Η σκληρή ανάκριση ενώπιον ενόρκων θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμια, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τη βασιλική οικογένεια, πλήττοντας βαρύτατα το εορταστικό κλίμα της 70ης επετείου της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.

Για να πληρώσει τον διακανονισμό, ο Άντριου φέρεται να χρησιμοποίησε τα εκτιμώμενα 20 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την πώληση του πολυτελούς σαλέ του στην Ελβετία. Ωστόσο, ο Πρίγκιπας είχε μια σημαντική υποθήκη στο ακίνητο και υπάρχουν εικασίες ότι η βασίλισσα βοήθησε τον γιο της να πληρώσει την Γκιουφρέ. Η βασίλισσα δεν έχει σχολιάσει. Εάν η μονάρχης έχει συνεισφέρει, αυτή μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που έβαλε το χέρι της στην τσέπη για να βοηθήσει τα παιδιά της. Η βασίλισσα λέγεται πάντως ότι είχε βοηθήσει τον πρίγκιπα Κάρολο, τον μεγαλύτερο γιο της, να πληρώσει 19 εκατομμύρια ευρώ για το διαζύγιό του από την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Υπάρχει πίεση για να γνωστοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος έχει πληρώσει τι. Ο Άντι ΜακΝτόναλντ, μέλος του Κοινοβουλίου, θέλει διαβεβαιώσεις ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χρήματα των Βρετανών φορολογούμενων για να πληρώσουν τη διευθέτηση του πρίγκιπα Άντριου, και σχεδιάζει να θέσει το θέμα στο Κοινοβούλιο.

Από τη σκοπιά της βασιλικής οικογένειας, η νομική διευθέτηση είναι μια άσκηση μείωσης ζημιών και, αν και δαπανηρή, είναι ίσως το καλύτερο πράγμα που μπορεί να γίνει. Ωστόσο, η μοναρχία δεν θα γλιτώσει αλώβητη. Ο Άντριου θα στιγματιστεί εφ’ όρου ζωής και θα αντιμετωπίζεται με έντονη καχυποψία και αμφιβολία. Αν και δεν έχει παραδεχτεί καμία ενοχή, ο κόσμος πάντα θα αναρωτιέται γιατί ο Άντριου πλήρωσε εκατομμύρια σε μια γυναίκα, για την οποία ισχυρίστηκε ότι «ουδέποτε γνώρισε», και για κάτι που «ποτέ δεν συνέβη». Δε θα γίνει αποκατάσταση των βασιλικών του τίτλων. Κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να του αφαιρεθεί ο τίτλος του «Δούκα της Υόρκης», τιμή που παραδοσιακά απονέμεται στον δεύτερο γιο του μονάρχη, αλλά η βασίλισσα είναι απίθανο να το κάνει. Μένει να δούμε αν όντως ο Άντριου τηρήσει την υπόσχεσή του για καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, εκμετάλλευσης και σωματεμπορίας.

Από μια άλλη, πιο σημαντική σκοπιά, μια νεαρή γυναίκα που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, κέρδισε την αναγνώριση και κάποια αποζημίωση για αυτό που της συνέβη. Οι κατηγορίες του πρίγκιπα Άντριου ότι η Γκιουφρέ διέδιδε ψευδείς ισχυρισμούς για να λάβει πληρωμή σε βάρος του δεν θα επαναληφθούν. Η νομική διευθέτηση για την Γκιουφρέ χαιρετίστηκε ως νίκη από άλλους επιζώντες και θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Οι ενέργειες σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης είναι παρεμβατικές, επώδυνες και δύσκολες, ειδικά εναντίον πλουσίων και ισχυρών. Το γεγονός ότι η Βιρτζίνια Γκιουφρέ αρνήθηκε να σιωπήσει, ότι έκανε τη φωνή της να ακουστεί, ότι έκανε τον κόσμο να ακούσει και ότι τελικά δικαιώθηκε, δίνει ελπίδα σε άλλους επιζώντες της σεξουαλικής κακοποίησης και μπορεί, ίσως, να σώσει άλλες νεαρές γυναίκες από μια τέτοια μοίρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα