ΑΘΗΝΑ
21:47
|
27.04.2024
Πόλεμος μετάξύ Τραμπ και δημοκρατικών δημάρχων των πολιτειών όπου αποστέλλονται οι ομοσπονδιακοί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενισχύοντας το δόγμα “νόμος και τάξη”, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στέλνει ομοσπονδιακούς πράκτορες σε πόλεις για να αντιμετωπίσουν, όπως δήλωσε, την εγκληματικότητα.

“Σήμερα ανακοινώνω μια αύξηση της ομοσπονδιακής επιβολής του νόμου σε αμερικανικές κοινότητες που μαστίζονται από βίαιο έγκλημα”, δήλωσε αναφερόμενος στο σχέδιο δράσης “Operation Legend”.

“Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εμπλακούμε” για τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων σε ορισμένες μεγάλες πόλεις. “Αυτή η αιματοχυσία πρέπει να τελειώσει. αυτή η αιματοχυσία θα τελειώσει” διεμήνυσε.

 Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ διευκρίνισε ότι το σχέδιο θα αφορά το Σικάγο, το Κάνσας Σίτι και την Αλμπουκέρκη. Περίπου 200 αξιωματικοί θα αποσταλούν στο Σικάγο, 30 στην Αλμπουκέρκη, ενώ άλλοι 200 βρίσκονται ήδη στο Κάνσας Σίτι (Μισσούρι).

Σύμφωνα με τον Μπαρ, οι πράκτορες αυτοί θα συνεργαστούν με την αστυνομία και δεν πρέπει να συγχέονται με τους ομοσπονδιακούς πράκτορες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των “ταραχών” που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιν από αστυνομικούς.

“Αυτό το ξέσπασμα βίας σοκάρει τη συνείδηση του έθνους μας” τόνισε ο Τραμπ κατηγορώντας τα αριστερά κινήματα για την εξέγερση και τη διάλυση των τοπικών αστυνομικών τμημάτων.

“Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψω στους στρατιώτες του Ντόναλντ Τραμπ να έρθουν στο Σικάγο και να τρομοκρατήσουν τον λαό μας”, στηλίτευσε η δήμαρχος του Σικάγο, Λόρι Λάιγκτφούτ, η οποία συνυπέγραψε επιστολή, μαζί με τους δημοκρατικοί δημάρχους του Πόρτλαντ, του Σιάτλ, της Ατλάντα, του Κάνσας Σίτι και της Ουάσινγκτον, προς στον υπουργό Δικαιοσύνης εναντίον της “μονομερούς ανάπτυξης” ομοσπονδιακών δυνάμεων στις πόλεις τους. 

Την περασμένη εβδομάδα ομοσπονδιακοί πράκτορες ξεκίνησαν να καταστέλλουν τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού στο Πόρτλαντ, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και συλλαμβάνοντας διαδηλωτές αναίτια, μακριά από τον τόπο των γεγονότων.

“Η πόλη του Πόρτλαντ έχει τεθεί υπό πολιορκία για 47 συνεχόμενες μέρες από ένα βίαιο όχλο, ενώ οι τοπικοί πολιτικοί ηγέτες αρνούνται να αποκαταστήσουν την τάξη για να προστατεύσουν την πόλη τους. Κάθε βράδυ, άνομοι αναρχικοί καταστρέφουν και βεβηλώνουν περιουσίες, συμπεριλαμβανομένου του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, και επιτίθενται σε γενναίους αξιωματικούς που εφαρμόζουν το νόμο προστατεύοντάς το” ανακοίνωσε ο υπουργός της Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τσαντ Βολφ.
 
Ο Βολφ κατηγορεί τον δημοκρατικό δήμαρχο του Πόρτλαντ, Τεντ Ουίλερ για “ανοχή της ανομίας”.

Σύμφωνα με άρθρο που αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της ACLU με τίτλο “Συνταγματική Κρίση στο Πόρτλαντ”, διαδηλωτές του κινήματος “Black Lives Matter” χτυπήθηκαν από αστυνομικούς και ψεκάστηκαν επανειλημμένα με χημικά από τους ομοσπονδιακούς.

Ο συγγραφέας του άρθρου δήλωσε ότι η αστυνομική αγριότητα ήταν πρωτοφανής στα τέσσερα χρόνια που παρακολουθεί τη στάση των αστυνομικών στις διαδηλώσεις που γίνονται στην πόλη.
 
 Ο δήμαρχος του Πόρτλαντ ζήτησε επίσης, να φύγουν οι ομοσπονδιακοί από την πόλη του γιατί πυροδοτούν αντί να εκτονώνουν την κατάσταση.
 
Η συνέχιση των διαδηλώσεων στο Πόρτλαντ σε καθημερινή βάση, αποτελεί πονοκέφαλο για την Ουάσινγκτον, καθώς συντηρεί το αντιρατσιστικό και αντικατασταλτικό κίνημα που έχει σαρώσει τις ΗΠΑ.

Παρά την κατακραυγή για την τακτική που ακολουθούν οι πράκτορες, αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας είπαν ότι δεν θα υποχωρήσουν και δεν θα απολογηθούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα