ΑΘΗΝΑ
16:17
|
30.04.2024
Την ίδια στιγμή, ο Μάικ Πομπέο κλιμακώνει την αντικινεζική ρητορική κάνοντας λόγο για "κομμουνιστικά πλοκάμια".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το FBI ισχυρίζεται ότι Κινέζοι ερευνητές με μυστικούς δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες και τον στρατό της Κίνας δρουν αυτήν τη στιγμή σε δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παρακινεί τον “ελεύθερο κόσμο” να ενωθεί ενάντια στο Πεκινό και να κόψει “τα πλοκάμια του κομμουνιστικού τέρατος”.

Μέσα από μια σειρά αναρτήσεων και δημοσιευμάτων, το FBI διατείνεται ότι ξεσκέπασε μια “συντονισμένη προσπάθεια” από Κινέζους πολίτες που συμμετέχουν σε επιστημονικές έρευνες στις ΗΠΑ, “να αποκρύψουν τις πραγματικές τους σχέσεις με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό προκειμένου να εκμεταλλευτούν ανενόχλητοι τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον λαό της Αμερικής”. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι έχουν ήδη συλληφθεί με την κατηγορία ότι χρησιμοποιούσαν πλαστή βίζα.

Οι κατηγορίες του FBI αποτελούν μία ακόμα κίνηση της Ουάσιγκτον με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με το Πεκίνο. Υπενθυμίζεται ότι με εντολή Τραμπ έκλεισε το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον πριν από τρεις μέρες, ενώ νωρίτερα σήμερα, η Κίνα απάντησε με εντολή εκκένωσης του αμερικανικού πρακτορείου στην Τσενγκντού.

Ρίχνοντας ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πόμπεο, σε 40λεπτη ομιλία του στην Καλιφόρνια, με τίτλο “Η Κομμουνιστική Κίνα και το Μέλλον του Ελεύθερου Κόσμου” εξαπέλυσε μύδρους κατά του Πεκίνου και επικαλέστηκε κομμουνιστικά φαντάσματα, προειδοποιώντας ότι η Κίνα αποτελεί τη Νο 1 απειλή “για το έθνος και την ευημερία μας”. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αποστροφή του λόγου του: “Αν ο ελεύθερος κόσμος δεν αλλάξει την Κομμουνιστική Κίνα, είναι βέβαιο ότι θα μας αλλάξει εκείνη”.

Παρότι παραδέχτηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει “σκληρή” στάση απέναντι στην Κίνα, ο Πομπέο επέμεινε ότι κι άλλη κράτη συμμερίζονται την πρωτοβουλία “ενίσχυσης του κινεζικού λαού”, αφήνωντας υπόνοιες ότι η συγκεκριμένη “πρωτοβουλία” έχει στόχο την ανατροπή του καθεστώτος στην ασιατική χώρα.

“Κάθε έθνος θα πρέπει να βρει τα μέσα να προστατεύσει την ασφάλεια και την ακεραιότητά του, την οικονομική του ευημερία και τα ιδανικά του από τα φοβερά πλοκάμια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος”, εκτίμησε ο Μάικ Πομπέο, πριν κατηγορήσει ευθέως στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ως “θιασώτη μιας χρεοκοπημένης ολοκληρωτικής ιδεολογίας που καταδυναστεύει τα έθνη”.

Η αντικινεζική ρητορική του Πομπέο εκτοξεύει σε νέο επίπεδο τις συστηματικές επιθέσεις των ΗΠΑ στην Κίνα τους τελευταίους (προεκλογικούς) μήνες. Πριν από τους “κατασκόπους” αφορμή ήταν το Χονκ Κονγκ, νωρίτερα κι από αυτό, ο κορονοϊός.

Η απάντηση του Πεκίνου σε όλες τις αιτιάσεις είναι κοινή και χτισμένη πάνω στη γραμμή ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την Κίνα ως αντιπερισπασμό για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας.

Πηγή: RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα