ΑΘΗΝΑ
09:01
|
28.04.2024
Εκφράζουν επιθυμία για κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απόφαση για κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία πήραν απόψε οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7).

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ευλόγησαν τη λογοκρισία που επέβαλαν οι δυτικές χώρες σε βάρος ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης καταδικάζοντας την «παραπληροφόρηση της ρωσικής κυβέρνησης και των Μέσων που σχετίζονται με αυτήν».

Η Ομάδα των Επτά, στην οποία προεδρεύει αυτό το διάστημα η Γερμανία, χαιρετίζει την ανακοίνωση Μόσχας-Κιέβου για τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» σαν ένα «σημαντικό, πρώτο βήμα» που θα πρέπει να εφαρμοστεί «αξιόπιστα και γρήγορα».

Από την άλλη καταδίκασαν τις επιθέσεις σε βάρος Ουκρανών αμάχων και πολιτικών υποδομών συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων καλώντας τη Μόσχα να «σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της στον τομέα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των σχετικών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Με αφορμή την υπό ασαφείς συνθήκες εκδήλωση πυρκαγιάς στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίγια σήμερα πριν το χάραμα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά καλούν τη Ρωσία «να τερματίσει τις επιθέσεις σε άμεση γειτνίαση με ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς» επισημαίνοντας ότι αυτό συνιστά «παραβίαση των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».

Υποστηρίζουν τέλος την πρωτοβουλία του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι για συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας που θα εγγυάται «την ασφάλεια των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων».

Τέλος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά διαβεβαιώνουν πως θα ζητήσουν να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της αδιάκριτης χρήσης όπλων κατά αμάχων».

Τέλος στηρίζουν τις έρευνες και τη συλλογή στοιχείων από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τυχόν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα