Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στο World News Tonight του ABC, ο Ουκρανός πρόεδρος τοποθετήθηκε σχετικά με τους όρους της Μόσχας για συνταγματική δέσμευση ότι η χώρα του δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αναγνώριση της Κριμαίας και των λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς.
Ο Βολοντιμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι είναι πρόθυμος «για διάλογο αλλά όχι για συνθηκολόγηση». «Επειδή δεν αφορά εμένα, αλλά τον λαό που με εξέλεξε. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, έχασα το ενδιαφέρον μου για το θέμα, εδώ και καιρό, αφότου συνειδητοποιήσαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχθεί την Ουκρανία. Η Συμμαχία φοβάται την αντιπαράθεση με τη Ρωσία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία «ποτέ δεν θέλησε να είναι μια χώρα που ικετεύει γονατιστή και δεν πρόκειται να γίνουμε μια τέτοια χώρα. Δεν θέλω να είμαι ένας τέτοιος πρόεδρος».
Στην επιμονή του δημοσιογράφου στην ερώτηση για την ρωσική απαίτηση να αναγνωριστούν οι δύο αυτοανακυρηγμένες δημοκρατίες ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε:
«Μιλάμε για εγγυήσεις ασφαλείας. Νομίζω ότι ζητήματα που ρυθμίζουν τις συνθήκες στις προσωρινά στις κατειλημμένες περιοχές και τις μη αναγνωρισμένες Δημοκρατίες, που δεν έχουν αναγνωριστεί από κανέναν άλλον παρά μόνο από τη Ρωσία, μπορούν να συζητηθούν και να βρεθεί ένας συμβιβασμός για το πως θα συνεχιστεί η ζωή εκεί. Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές που θέλουν να είναι τμήμα της Ουκρανίας. Επομένως το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από ό,τι απλά μια αναγνώριση»
Όσο αφορά στους ρωσικούς όρους, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι κατατίθενται με τη μορφή τελεσιγράφου, αλλά η χώρα του δεν θα δεχτεί τελεσίγραφα. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο πρόεδρος Πούτιν να προσέλθει σε διάλογο αντί να ζει μέσα σε μια επικοινωνιακή φούσκα χωρίς οξυγόνο. Πιστεύω ότι βρίσκεται σε μια τέτοια «φούσκα». Λαμβάνει πληροφορίες που κανείς δεν γνωρίζει πόσο αληθινές είναι».
Σε ερώτηση για το τι ζητάει η χώρα του από τον πρόεδρο Μπάιντεν ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε το θέμα της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, παρά τις παρατηρήσεις του δημοσιογράφου ότι αυτό θα σήμαινε άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ. «Κάποιος πρέπει να αναχαιτίζει τους πυραύλους. Χθες χτύπησαν το πανεπιστήμιο στο Κίεβο και μια παιδιατρική κλινική» είπε ο Ζελένσκι «Δεν υπάρχει άλλη απάντηση. Ναι, πρέπει να τα ρίξουν [τα ρωσικά αεροπλάνα] Πρέπει να προστατέψουν ζωές».