ΑΘΗΝΑ
12:32
|
28.04.2024
Η οικονομία της Ελβετίας θα αναπτυχθεί 2,8% φέτος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, οι οποίες είναι χαμηλότερες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η οικονομία της Ελβετίας θα αναπτυχθεί 2,8% φέτος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, οι οποίες είναι χαμηλότερες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλότερου πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση, η οποία προηγουμένως προέβλεψε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί 3% το 2022, διατήρησε τις εκτιμήσεις για το 2023, για ανάπτυξη 2%.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «ενέχει μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε η κρατική γραμματεία οικονομικών υποθέσεων (SECO), ακόμη κι αν η κατάσταση δεν κλιμακωθεί περαιτέρω.

Η SECO αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό το 2022 στην Ελβετία στο 1,9% από το 1,1% που ήταν η πρόβλεψη του Δεκεμβρίου, και τόνισε ότι ανέμενε υψηλότερες τιμές που θα πλήξουν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 0,7% το 2023.

Η άμεση επίπτωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία για την Ελβετία είναι πιθανό να είναι περιορισμένη, δεδομένου του σχετικά χαμηλού επιπέδου οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία και την Ουκρανία, ανέφερε η SECO, ενώ σημειώνεται επίσης ότι η πρόσφατη ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια, βοηθάει στον περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά οι εγχώριες τιμές αναμένεται να αυξηθούν.

Πηγές: Euronews, ΑFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα