ΑΘΗΝΑ
07:36
|
28.04.2024
Οπως ανακοίνωσε ο Έσπερ, όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο αναπροσαρμογών των σχεδιασμών των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας.
Exterior view of the new NATO headquarters
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλες αναπροσαρμογές και σημαντικές μετακινήσεις του στρατού τους στην Ευρώπη προετοιμάζουν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Τραμπ, Μαρκ Έσπερ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, χιλιάδες αμερικάνοι στρατιώτες θα εγκαταλείψουν τη Γερμανία και θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ ή θα μετακινηθούν εντός της γηραιάς ηπείρου, στη μεγαλύτερη τέτοια μετακίνηση από την εποχή του ψυχρού πολέμου. 

Σημαντικότατη είναι επίσης η μετακίνηση του στρατηγείου της Ευρωπαϊκής δύναμης των ΗΠΑ και των Ειδικών Επιχειρήσεων (US European Command και Special Operations Command Europe), από τη Στουτγάρδη που βρίσκονταν μέχρι σήμερα στο Μονς του Βελγίου. 

Οι μετακινήσεις είχαν αποφασιστεί και εγκριθεί προ ολίγων εβδομάδων, όταν ο ίδιος ο Αμερικάνος πρόεδρος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να τιμωρήσει τη Γερμανία διότι δεν ξοδεύει αρκετά για τις κοινές αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο οι αριθμοί είναι πολλοί μεγαλύτεροι από ότι αναμένονταν: από τους εν Γερμανία περίπου 6.400 στρατιώτες θα αποχωρήσουν τελείως από την Ευρώπη ενώ ακόμη 5.400 θα αλλάξουν ευρωπαϊκή έδρα. Συνολικά, η μείωση του αμερικάνικου στρατού στη Γερμανία μειώνεται περίπου στο 30%, με περίπου 25.000 να παραμένουν στην Γερμανία.

Οι μετακινήσεις από τη Γερμανία και εντός Ευρώπης αφορούν κυρίως προς το Βέλγιο και την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες και αναμένεται να κοστίσουν «μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων», όπως ανακοίνωσε ο Έσπερ, ο οποίος τόνισε ότι όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου και αναπροσαρμογών των σχεδιασμών των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας. «Μετακινούμε τα σύνορα ανατολικά, εκεί που είναι οι πιο νέοι μας σύμμαχοι», είπε συγκεκριμένα. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα