ΑΘΗΝΑ
09:46
|
22.09.2024
Ο Μπάιντεν από τη μία σταματά να είναι προσηλωμένος μόνον στην Κίνα και ο Πούτιν εξετάζει τα περιθώρια μεγαλύτερης κλιμάκωσης του πολέμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναγκάζει  την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να ξανασκεφθεί τις προτεραιότητές της και να προχωρήσει σε «διορθωτικές» πιο ευέλικτες κινήσεις στην εξωτερική της πολιτική εξακολουθώντας να αντιμετωπίζει την Κίνα ως «μακροπρόθεσμη απειλή».

Αυτό επισημαίνει από τη μία σημερινή ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal (WSJ) παρατηρώντας την πρόσφατη αποστολή νέων συστοιχιών Patriot στη Σαουδική Αραβία και την αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη και κυρίως σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία. Οι κινήσεις αυτές αναδεικνύουν νέες προτεραιότητες καθώς το προηγούμενο διάστημα και μέχρι να αρχίσει η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν έδειχνε να στρέφει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής της στην Κίνα. Μετά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι προτεραιότητες άλλαξαν, επισημαίνουν οι αρθρογράφοι της εφημερίδας.

Το σχέδιο Β του Πούτιν

Το ίδιο διάστημα άλλοι αναλυτές της εφημερίδας παρατηρούν αναπροσαρμογές στις τακτικές και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε ό,τι αφορά τα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία κάνοντας λόγο για «Σχέδιο Β».

Εκτιμούν ότι απέτυχε να κάνει μία αστραπιαία επιχείρηση στην Ουκρανία θέτοντας υπό έλεγχο το Κίεβο ώστε να πετύχει την κατάρρευση της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μετά από 3,5 βδομάδες πολεμικών επιχειρήσεων θεωρούν ότι ο νέος στόχος του Ρώσου προέδρου είναι να εξαναγκαστεί η ουκρανική ηγεσία να αποδεχθεί «τετελεσμένα» στα εδάφη της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας. Θεωρούν έτσι ότι θα επιχειρήσει να το πετύχει κλιμακώνοντας τα χτυπήματα και τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο και άλλες μεγάλες ουκρανικές πόλεις-κλειδιά ώστε να συμφωνήσει η κυβέρνηση Ζελένσκι σε ένα «ουδέτερο καθεστώς» και να συναινέσει και σε άλλα ρωσικά αιτήματα.

Σε διαφορετική περίπτωση θα προσπαθήσει να διατηρήσει υπό έλεγχο τις καταληφθείσες περιοχές της ΝΑ Ουκρανίας συνεχίζοντας τον πόλεμο. Αρθρογράφοι της WSJ (που επικαλούνται ορισμένους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν  με πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες) επισημαίνουν και το ενδεχόμενο «απρόβλεπτων κινήσεων» από τον Ρώσο πρόεδρο ανάλογα με την εκτίμηση των δεδομένων σε πεδία συγκρούσεων αλλά στο φόντο της αντιπαράθεσης με χώρες της Δύσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Παπαϊωάννου, το «Ποντίκι», η προδομένη μεταπολίτευση και ο ιστορικός αναθεωρητισμός

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα