ΑΘΗΝΑ
04:23
|
22.09.2024
Περίπου 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία παραμένουν στη Μολδαβία, με τους μισούς σχεδόν να είναι παιδιά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου ζήτησε από τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίξουν τις αγορές τους στα προϊόντα της Μολδαβίας και να επεκτείνουν τη βοήθεια προς τη χώρα της που αντιμετωπίζει μεγάλη ροή προσφύγων από την Ουκρανία.

«Από την αρχή, η Μολδαβία καταδίκασε σθεναρά τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Επίσης, μιλήσαμε κατηγορηματικά για την αποκατάσταση της ειρήνης. Σε αυτό το πλαίσιο, μας διέπει το ουδέτερο καθεστώς της Μολδαβίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνει κανείς αδιάφορος καθώς υποφέρουν οι άλλοι. Οι πολίτες μας άνοιξαν τις πόρτες των σπιτιών τους και τις καρδιές τους για να παράσχουν όλη την απαραίτητη βοήθεια στους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτόν τον πόλεμο», είπε η Μολδαβή πρόεδρος, τη Δευτέρα το απόγευμα σε κοινή ενημέρωση Τύπου με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, ο οποίος πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στο Κισινάου.

Περίπου 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία παραμένουν στη Μολδαβία, σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της χώρας, προσθέτοντας ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι ανήλικα παιδιά. Σε σύγκριση με το μέγεθος του πληθυσμού της Μολδαβίας, πρόκειτια για έναν αριθμό εξίσου υψηλό με τον αριθμό των Ουκρανών προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Πολωνία, η οποία έχει δεχθεί έως τώρα περίπου δύο εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Έχουμε κινητοποιήσει όλους τους πόρους για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη. Αλλά οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες. Ως εκ τούτου, ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους μας. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι σοβαρές για την οικονομία της Μολδαβίας, καθώς παραγωγοί και εισαγωγείς πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες πραγματικότητες. Γι’ αυτό, ζητάμε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίξουν ευρύτερα τις αγορές τους στα προϊόντα μας», ανέφερε η Μολδαβή πρόεδρος, η οποία ζήτησε επίσης από την Πολωνία να υποστηρίξει τη διαδικασία το αίτημα ένταξης της χώρας της στην Ε.Ε. που υποβλήθηκε επίσημα στις 4 Μαρτίου. «Οι πολίτες της χώρας μας έχουν κάνει την επιλογή τους υπέρ του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού και της ολοκλήρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα, με τη σειρά του, δήλωσε στο Κισινάου ότι η Πολωνία θα χορηγήσει στη Μολδαβία άτοκο δάνειο 20 εκατομμυρίων ευρώ για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση που προκαλείται από τη ροή των προσφύγων από την Ουκρανία.

Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας εισήγαγε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 24 Φεβρουαρίου για 60 ημέρες. Από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 21 Μαρτίου έφτασαν στη Μολδαβία 331.318 Ουκρανοί πολίτες. Από αυτούς, 231.820 έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Μολδαβία, ενώ 97.524 παραμένουν στη χώρα. Στη Μολδαβία, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 101.536 αλλοδαποί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 49.118 ανήλικων πολιτών της Ουκρανίας και άλλων χωρών, που έχουν περάσει τα σύνορα Μολδαβίας-Ουκρανίας. Το Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου της Μολδαβίας έχει λάβει 5.327 αιτήσεις για άσυλο.

Πηγή: Interfax

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έξι χρόνια χωρίς τον Ζακ: No Zackie, no peace

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα