ΑΘΗΝΑ
13:55
|
28.04.2024
Νέο όχι σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων - Ζήτησε από την Κίνα να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σθένος και την αντίσταση των Ουκρανών υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλες, επανέλαβε ωστόσο την πάγια θέση της Δύσης ότι δεν θα επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοια θα σήμαινε άμεση εμπλοκή της Συμμαχίας στον πόλεμο.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μεγάλο λάθος επιτιθέμενος σε μια ανεξάρτητη χώρα» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας ότι η Μόσχα υποτίμησε το σθένος των Ουκρανών και την αντίσταση τους. Όπως ανέφερε, οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πλέον πολύ καλύτερα εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες από ό,τι το 2014 και είναι πια σε θέση όχι μόνο να αντισταθούν αλλά και να αντεπιτεθούν. «Έχουμε στείλει ικανό στρατιωτικό υλικό, με τους Ουκρανούς να κάνουν πολύ καλή χρήση», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ωστόσο η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα σήμαινε ότι η Συμμαχία θα πρέπει να επιτεθεί μαζικά στα ρωσικά αροσκάφη και τότε ο κίνδυνος ενός πλήρους πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα είναι πολύ υψηλός», πρόσθεσε.

Όσο αφορά στα επιχειρησιακά σχέδια της Συμμαχίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι ηγέτες των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «θα αντιμετωπίσουν την ανάγκη για επαναφορά της αποτροπής και της άμυνας της Συμμαχίας μακροπρόθεσμα», ξεκινώντας με τη συμφωνία για ανάπτυξη νέων δυνάμεων στα ανατολικά μέλη Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Βουλγαρία.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, ο γγ του ΝΑΤΟ, ανέφερε πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει μόλυνση σε εδάφη χωρών – μελών της Συμμαχίας και κάτι τέτοιο «θα άλλαζε θεμελιωδώς τη φύση της σύγκρουσης – θα ήταν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει εκτεταμένες και σοβαρές συνέπειες».

Τέλος, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε την Κίνα να ενώσει τη φωνή της με τον υπόλοιπο κόσμο και να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ζήτησε από το Πεκίνο να μην προχωρήσει σε καμιά οικονομική ή στρατιωτική κίνηση στήριξης της Μόσχας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα