Συνεχιζόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων από το Ισραήλ προκύπτουν από τρεις εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη και σε άλλα κατεχόμενα αραβικά εδάφη σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέτ (Michelle Bachelet), με σοβαρές ανησυχίες να εγείρονται σχετικά με τη μη συμμόρφωση του Ισραήλ με τις αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και της προφύλαξης κατά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
«Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη επιδεινώθηκε περαιτέρω κατά την περίοδο αναφοράς και οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου συνεχίστηκαν και αυξήθηκαν» υπογράμμισε η Μ. Μπατσελέτ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των συμπερασμάτων των εκθέσεων στο πλαίσιο της 49ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το πόρισμα, το οποίο καλύπτει την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου 2020 έως τις 31 Οκτωβρίου 2021, 261 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα, μεταξύ των οποίων 41 γυναίκες, 67 παιδιά και τρία ανάπηρα άτομα, οι περισσότεροι σε ισραηλινά πλήγματα, ενώ πάνω από 2.200 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.
«Υπήρχαν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη συμμόρφωση του Ισραήλ με τις αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και της προφύλαξης σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» σημείωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, διευκρινίζοντας πως «οι ανησυχίες αυτές προέκυψαν από τον υψηλό αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων, τις εκτεταμένες ζημιές σε μη στρατιωτικά αντικείμενα και υποδομές, τη χρήση εκρηκτικών όπλων με αποτελέσματα ευρείας έκτασης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, καθώς και την προφανή απουσία συγκεκριμένων στρατιωτικών στόχων».
Πρακτικές συλλογικής τιμωρίας και άσκοπη χρήση θανατηφόρας βίας
Η Μ. Μπασελέτ υπογράμμισε στη συνέχεια πως «η συνεχιζόμενη χρήση από το Ισραήλ πρακτικών συλλογικής τιμωρίας, οι οποίες απαγορεύονται ρητά από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, παραβιάζει μια σειρά από ανθρώπινα δικαιώματα» κάνοντας ειδική αναφορά στον αποκλεισμό της Γάζας, ο οποίος έχει εισέλθει στο δέκατο πέμπτο έτος, ενώ συμπλήρωσε πως η συλλογική τιμωρία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ «επηρέασε δυσανάλογα τις γυναίκες και τα παιδιά» και ότι «οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να παραδώσουν επίσης τις σορούς 23 επιπλέον Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».
Μιλώντας για τη χρήση θανατηφόρας βίας από το Ισραήλ, η Μ. Μπασελέτ δήλωσε πως το γραφείο της τεκμηρίωσε αρκετές περιπτώσεις στις οποίες οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν θανατηφόρα βία όταν θα μπορούσαν να είναι επαρκή τα λιγότερο θανατηφόρα μέσα ή όταν ο επιτιθέμενος δεν αποτελούσε πλέον απειλή. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις δολοφόνησαν δέκα διαδηλωτές που διαδήλωναν ειρηνικά κατά του εποικισμού και τραυμάτισαν σχεδόν 11.000 άλλους μέσα σε μόλις έναν χρόνο.
Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εποικιστική προσπάθεια του Ισραήλ δηλώνοντας πως ο αριθμός των νέων διαγωνισμών και των κατασκευών αυξήθηκε και «οι έποικοι δημιούργησαν 13 νέα φυλάκια, παράνομα και σύμφωνα μόνο με το ισραηλινό εσωτερικό δίκαιο», ενώ ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της περιόδου που καλύπτεται από την έκθεση, το Ισραήλ κατεδάφισε 967 παλαιστινιακής ιδιοκτησίας κτίσματα στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σηματοδοτώντας τον υψηλότερο αριθμό κατεδαφίσεων από τότε που ο ΟΗΕ ξεκίνησε να καταγράφει τα στοιχεία αυτά, εκτοπίζοντας 1.190 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 656 παιδιά. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, στην κοινότητα των Βεδουίνων Humsa Al-Bqai’a, οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν 196 δομές, εκτοπίζοντας 365 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 209 παιδιών. «Οι ενέργειες αυτές έθεσαν την κοινότητα υπό ακραία πίεση να μετακινηθεί και φαίνεται ότι οδήγησαν τουλάχιστον 98 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» επεσήμανε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.