ΑΘΗΝΑ
20:52
|
16.11.2024
Όλα όσα δήλωσε ο πρώτος επίσημος εκπρόσωπος της UNICEF στη χώρα μας, Λουτσιάνο Καλεστίνι, στην «Καθημερινή».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παχυσαρκία, παιδική φτώχεια και ψυχική υγεία. Ο πρώτος επίσημος εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Λουτσιάνο Καλεστίνι, λατρεύει τη χώρα μας, αλλά δεν κρύβει τα λόγια του. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» περιγράφει μία κατάσταση που δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτική. «Η Ελλάδα μπορεί να ισχυριστεί πως είναι η χειρότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να είσαι παιδί», είπε ο κ. Καλεστίνι. «Αυτό μας λένε τα δεδομένα», πρόσθεσε. Παραδείγματος χάριν, η Ελλάδα είναι πρώτη σε παιδική παχυσαρκία στην ΕΕ και τρίτη σε παιδική φτώχεια. «Η κατάσταση για τα παιδιά στην Ελλάδα δεν είναι πολύ καλή. Κατά τη γνώμη του, οι λόγοι είναι τέσσερις: οι ευθύνες δεν μπορούν να καταλογιστούν σε καμία συγκεκριμένη κυβέρνηση, σε κανέναν μοναδικό θεσμό, αποτελούν συσσώρευση επτά δεκαετιών με ανεπαρκείς πολιτικές δράσεις», σχολίασε ο Ιταλός αξιωματούχος της UNICEF. «Έχουν γίνει γενναίες προσπάθειες από –μάλλον– κάθε κυβέρνηση τον τελευταίο μισό αιώνα, αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η εθνική ατζέντα για τα παιδιά και ποιος είναι υπεύθυνος», διευκρίνισε ο κ. Καλεστίνι.

Τι ανέφερε για τα παιδιά

«Συνεχίζοντας να μην προτεραιοποιούμε τα παιδιά, ρισκάρουμε “εθνικό αυτοτραυματισμό”», είπε ο κ. Καλεστίνι. Τα τωρινά παιδιά σε 10 χρόνια θα πρέπει να ασχοληθούν με την κλιματική αλλαγή, με την ανισότητα, με το προσφυγικό –«ένα φαινόμενο που δεν θα φύγει»– και, καθώς ο πληθυσμός μειώνεται, θα επωμιστούν το βάρος του να υποστηρίζουν οικονομικά έναν πιο γερασμένο πληθυσμό, αναφέρει. «Πρέπει να επανεξισορροπήσουμε τις δημοσιονομικές επιλογές μας». Τα στοιχεία, σημειώνει, δεν αναφέρονται μόνο σε παιδιά προσφύγων ή Ρομά. Περίπου 600.000 παιδιά στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα, παραδείγματος χάριν – «τα παιδιά πρόσφυγες είναι λιγότερα από 30.000 κι αν υποθέσουμε πως τα παιδιά Ρομά είναι γύρω στις 100.000, μένουν περίπου 300.000 με 400.000 παιδιά. Κάποιες κοινωνικές ομάδες επηρεάζονται περισσότερο, αλλά θέλουμε να προσποιούμαστε πως αυτά τα θέματα δεν είναι σε εθνικό επίπεδο – είναι όμως», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της UNICEF τρεις δεκαετίες μετά την επικύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, 80 νόμοι ή σχέδια δράσης στην Ελλάδα δεν έχουν οριοθετημένους στόχους, χρονικά πλαίσια και κοστολογήσεις.

Ο κ. Καλεστίνι έρχεται στην Ελλάδα για μία τετραετία, καθώς από το 2018 η UNICEF προχώρησε σε διακοπή συνεργασίας με την μέχρι τότε Εθνική Επιτροπή της UNICEF στην Ελλάδα. Αιτία ήταν οι εκτενείς ατασθαλίες που αποκαλύφθηκαν από τις αρχές του 2000.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιστορίες για βιβλία #1: Ο Ναύτης του Γιβραλτάρ

Παρίσι: Συναγερμός στις αρχές για άντρα που έχει κλειδωθεί σε εστιατόριο

Πολυτεχνείο: Επιπρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή–Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Αμπχαζία: Η αντιπολίτευση καλεί τον Πρόεδρο να παραιτηθεί-«Όχι» σε πρόωρες εκλογές (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα