ΑΘΗΝΑ
11:35
|
01.10.2024
Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 με αφορμή τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίκαιρη ερώτηση για τη διάνοιξη δασικού δρόμου στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, με αφορμή τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στην επίκαιρη ερώτησή του με αποδέκτες τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα, ο Κρίτων Αρσένης επισημαίνει τις προτάσεις της Τ.Κ. Βολιμών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καταγράφει τις ενστάσεις των κατοίκων και φορέων του νησιού, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για ενδεχόμενη σχέση της διάνοιξης του εν λόγω δρόμου «με την «τουριστική αξιοποίηση» της περιοχής από τη φερόμενη ως ιδιοκτήτρια της έκτασης εταιρεία της οποίας ο δικαιοπάροχος κατηγορείται για απάτη μετά από εισαγγελική παρέμβαση για την εν λόγω δικαιοπραξία».

Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Ζάκυνθο

Στις 29.10.2021, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, υπογράφηκε Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφερειάρχισσας Ιονίων Νήσων, με σκοπό τη διάνοιξη δασικής οδού Α΄ κατηγορίας, στη θέση Ναυάγιο στη Δ.Ε. Ελατίων Δήμου Ζακύνθου, στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας, συνολικού μήκους 1.633 μέτρων και συνολικού κόστους €870.652,37.

Ωστόσο, ολόκληρη η περιοχή, την οποία θα διασχίζει ο «δρόμος διαφυγής», είναι περιοχή απόλυτης προστασίας, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 50743 Απόφαση (ΦΕΚ 4432/17) Αναθεώρηση εθνικού καταλόγου περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 και τον Ν. 4519/18 (ΦΕΚ Α΄25/18), υπαγόμενη μάλιστα στις περιοχές ευθύνης του ΕΘΠΖ και εν συνεχεία του ΟΦΥΠΕΚΑ. Επίσης, είναι ένας υπό οριοθέτηση αρχαιολογικός χώρος, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 3/28.07.2020 Πραγματογνωμοσύνη της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου.

Απουσιάζει η γνωμοδότηση του φορέα διαχείρισης επί της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, ο οποίος με έγγραφό του, ισχυρίζεται ότι δεν του ζητήθηκε ποτέ να γνωμοδοτήσει ωστόσο, στην απόφαση υπαγωγής σε Π.Π.Δ., δικαιολογείται η απουσία γνωμοδότησης με την παρέλευση της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος.

Επιπλέον, ο δρόμος είναι εκτός προδιαγραφών της δασικής οδοποιίας, με πλάτος καταστρώματος 10 μέτρων και ασφαλτόστρωση. Το πλάτος αυτό επιτρέπεται κατά παρέκκλιση της δασικής νομοθεσίας (π.χ. για τη διέλευση βαρέων οχημάτων), πρέπει να δικαιολογείται με πλήρη τεκμηρίωση στην τεχνική έκθεση της μελέτης του έργου και είναι προσωρινό, δηλαδή μετά την εξυπηρέτηση της χρήσης αποκαθίσταται το πλεονάζον πλάτος. Προξενεί λοιπόν εντύπωση, πως τέτοιας έκτασης και προδιαγραφών έργο, χωρίς καμία ειδική τεκμηρίωση στην τεχνική μελέτη, να χαρακτηρίζεται ως δασική οδός, για την οποία απαιτείται μόνο υπαγωγή σε Π.Π.Δ.

Με μια απλή θέαση της τοπογραφίας της περιοχής, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η περιοχή στην οποία πρόκειται να γίνει η διάνοιξη, έχει έντονες κλίσεις και βραχώδες έδαφος, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος κατασκευής, ενώ έχει προταθεί από την Τ.Κ. και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, χάραξη δρόμου διαφυγής, υποδεκαπλάσιου και πλέον κόστους, με διαφορετική αφετηρία και κατεύθυνση.  Από τις αποφάσεις της Τ.Κ. Βολιμών, προκύπτει ότι οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι αυτό το έργο ξεπερνά τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται, της αδήριτης δηλαδή ανάγκης κατασκευής ενός δρόμου διαφυγής, υποκρύπτοντας εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και καταστρέφει μια ευαίσθητη προστατευόμενη περιοχή.

Με βάση λοιπόν όλα τα ανωτέρω, και μπροστά σε ένα διαφαινόμενο Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό έγκλημα,

Ερωτάται o κ. Υπουργός

-Ποιοι λόγοι συνηγορούν στη διάνοιξη ασφαλτοστρωμένου δρόμου Α’ κατηγορίας, με πλάτος καταστρώματος 10 μέτρων που δεν έχει τις προδιαγραφές της δασικής οδού και πως μπορεί τέτοιο έργο να χαρακτηρίζεται ως δασοτεχνικό; Γιατί δεν επιλέχθηκε η πρόταση της Π.Υ. και της Τ.Κ. Βολιμών για τη διάνοιξη δασικού δρόμου Γ΄ κατηγορίας πλάτους 4 έως 5 μέτρων, όπως ορίζουν οι προδιαγραφές για τις δασικές οδούς, με υποδεκαπλάσιο κόστος, που είναι σύμφωνο με τη δασική νομοθεσία;

-Γνωμοδότησε σχετικά, όπως επιβάλλεται από την κείμενη νομοθεσία, ο φορέας διαχείρισης για το έργο που θα γίνει στην περιοχή αρμοδιότητάς του; Σχετίζεται η διάνοιξη του δρόμου με την «τουριστική αξιοποίηση» της περιοχής από τη φερόμενη ως ιδιοκτήτρια της έκτασης εταιρεία της οποίας ο δικαιοπάροχος κατηγορείται για απάτη μετά από εισαγγελική παρέμβαση για την εν λόγω δικαιοπραξία;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή νέου Προέδρου-950 τα εκλογικά τμήματα

Τζούλιαν Ασάνζ: Ελεύθερος γιατί «δήλωσα ένοχος για δημοσιογραφία»

Και η ΑΔΕΔΥ στη γενική απεργία της 20ης Νοεμβρίου

Νατοϊκό συνέδριο στη βάση της Σούδας για την πολεμική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα