ΑΘΗΝΑ
07:35
|
28.04.2024
Λιτότητα, συμμάζεμα και γενικότερη εξοικονόμηση κρατικών δαπανών σχεδιάζει η κυβέρνηση του Αιγύπτιου προέδρου Α.Φ. Σίσι για να αποφύγει τα χειρότερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μέτρα λιτότητας καταφεύγει η αιγυπτιακή κυβέρνηση αυτό το μήνα σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τα χειρότερα στον απόηχο των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και τις συνέπειές του στην πρόκληση μίας νέας, μεγάλης επισιτιστικής κρίσης.

Σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Αλ Σουρούκ αναφέρει ότι ήδη από τα τέλη Μάρτη η κυβέρνηση έστειλε ειδοποιήσεις σε διάφορα υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες ζητώντας εξοικονόμηση πόρων και «συμμάζεμα» δαπανών.

Μεταξύ άλλων συνιστάται η αποτροπή «μη απαραίτητων ταξιδιών στο εξωτερικό» από κυβερνητικούς και κρατικούς ή δημόσιους υπαλλήλους, η αναβολή της εφαρμογής όλων των νέων έργων πλην των απολύτως απαραίτητων που θα πρέπει να εξασφαλίσουν ειδική υπουργική άδεια για να υλοποιηθούν, ενώ «παγώνουν» μέχρι νεωτέρας οι προσλήψεις νέων εργαζομένων. Επιπλέον τα υπουργεία και οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν θα επιτρέπεται να προσφέρουν φορολογικές ελαφρύνσεις ή εξαιρέσεις σε προμηθευτές δίχως ειδική υπουργική έγκριση ενώ οι προτεραιότητες για δημόσιες δαπάνες θα αφορούν κυρίως προγράμματα κοινωνικής προστασίας των πιο ευάλωτων οικονομικά στρωμάτων για την αγορά βασικών αγαθών (ψωμί, αλεύρι, μαγειρικά έλαια, κ.α.).

Egypt's Poverty Rate Hits All Time High of 27.8%

Στόχος των νέων μέτρων είναι η μείωση των δημόσιων δαπανών και των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού σε μία προσπάθεια «συμμαζέματος» του δημόσιου χρέους που εκτοξεύεται και λόγω του κόστους ενέργειας και προμηθειών σε εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα, λιπάσματα κ.λπ που έχουν φθάσει στα ύψη μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Την Πέμπτη η Σαουδική Αραβία κατέθεσε πέντε δις. δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τις δυνατότητες της χώρας σε αγορές εισαγόμενων προϊόντων όπως το λάδι και τα δημητριακά λόγω της εκτόξευσης των τιμών μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα