ΑΘΗΝΑ
20:32
|
06.10.2024
Η εκεχειρία συμφωνήθηκε από όλες τις εμπόλεμες πλευρές. Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε δίμηνη κατάπαυση του πυρός προχωρούν όλες οι εμπόλεμες πλευρές στην Υεμένη, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη χώρα. Τα όπλα θα σιγήσουν από σήμερα 2 Απριλίου με την έναρξη του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.   

Η ανακοίνωση της εκεχειρίας έγινε από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Υεμένη, Χανς Γκρούντμπεργκ, ο οποίος έχει την έδρα του Αμμάν της Ιορδανίας. Ο αξιωματούχος είχε συνάντηση με όλες τις εμπόλεμες πλευρές και εξέφρασε την ελπίδα η κατάπαυση του πυρός να συνεχιστεί και μετά το πέρας των δύο μηνών.

Την ικανοποίησή του για την εν λόγω εξέλιξη εξέφρασε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. «Η εκεχειρία πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.


Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα επιτραπεί να μπουν στο λιμάνι της Χοντέιντα που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι, πλοία που μεταφέρουν καύσιμα. Θα γίνονται επίσης πτήσεις από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σαναά σε προκαθορισμένους προορισμούς.

Εδώ και επτά χρόνια, ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία πολεμά στην Υεμένη τους αντάρτες Χούθι οι οποίοι φέρονται να υποστηρίζονται από το Ιράν. Η ηγεσία της Τεχεράνης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την εκεχειρία.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Υεμένης, που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, είχε ανακοινώσει ότι συμφωνεί με την πρόταση του ΟΗΕ, στόχος της οποίας είναι να αντιμετωπιστεί η πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Οι Χούθι χαιρέτισαν επίσης την εκεχειρία, με ανάρτησή τους στο Twitter. Την Πέμπτη ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος είπε ότι το Ριάντ απάντησε θετικά στην πρόταση του ΟΗΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης ανέφερε ότι, σε απάντηση των «περιφερειακών και διεθνών πρωτοβουλιών» για κατάπαυση του πυρός, ζητήθηκε να αποφυλακιστούν κρατούμενοι, να ανοίξει το αεροδρόμιο της Σαναά και να επιτραπεί σε πλοία που μεταφέρουν καύσιμα να ελλιμενιστούν στην Χοντέιντα. Οι οδηγίες αυτές δόθηκαν από τον πρόεδρο της Υεμένης Άμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Άχμεντ Μπιν Μουμπάρακ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι Χούθι ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Χάντι, εκδιώκοντάς την από τη Σαναά, στα τέλη του 2014. Λίγους μήνες αργότερα, παρενέβη στον εμφύλιο ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη και το 80% του πληθυσμού της χώρας βασίζεται στην ξένη βοήθεια για να επιβιώσει. Ο συνασπισμός, που ελέγχει τη θαλάσσια περιοχή και τον εναέριο χώρο της Υεμένης, είχε επιβάλει αποκλεισμό στις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι, με αποτέλεσμα να μην γίνονται εκεί παραδόσεις βασικών αγαθών και καυσίμων.

Οι εμπόλεμες πλευρές συζητούν επίσης την ανταλλαγή εκατοντάδων αιχμαλώτων. Μεταξύ αυτών είναι 16 Σαουδάραβες, τρεις Σουδανοί και ο αδελφός του προέδρου Χάντι. Η τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων έγινε το 2020, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του 2018.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Δημήτρης Μάντζος για Μέση Ανατολή: Όταν ντρέπεται και η ντροπή

Οι πλημμύρες στο Μπαγκλαντές άφησαν πέντε νεκρούς και χιλιάδες εγκλωβισμένους

Πόσο κοντά ή μακριά νιώθουμε έναν πόλεμο;

Κινέζοι χάκερ παραβίασαν τα συστήματα υποκλοπής δικαστηρίων των ΗΠΑ, αναφέρει η WSJ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα