ΑΘΗΝΑ
09:21
|
20.09.2024
Η Ουκρανία καταγράφει υποτιθέμενες φρικαλεότητες από τους Ρώσους που υποχωρούν. «Γροθιά στο στομάχι» χαρακτήρισε ο Μπλίνκεν τις εικόνες των νεκρών Ουκρανών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα ουκρανικά στρατεύματα βρίσκουν κακοποιημένα πτώματα και εκτεταμένες καταστροφές στα προάστια της πρωτεύουσας καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες αποσύρονται και η Μόσχα εστιάζει τις επιθέσεις της αλλού, συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών επιθέσεων την Κυριακή που στόχευαν προμήθειες καυσίμων και πυρομαχικών στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Δημοσιογράφοι του Associated Press στην Μπούτσα, μια μικρή πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου, είδαν τα πτώματα τουλάχιστον εννέα ατόμων με πολιτικά ρούχα που φαινόταν να σκοτώθηκαν από κοντά. Τουλάχιστον δύο είχαν δεμένα τα χέρια τους πίσω από την πλάτη τους. Το AP είδε επίσης δύο πτώματα τυλιγμένα σε πλαστικό, δεμένα με ταινία και πεταμένα σε ένα χαντάκι.

Οι αρχές είπαν ότι τεκμηριώνουν στοιχεία καθώς ο στρατός της Ουκρανίας ανακτά εδάφη και ανακαλύπτει ενδείξεις για δολοφονίες τύπου εκτέλεσης για να προσθέσουν στην υπόθεσή τους για δίωξη Ρώσων αξιωματούχων για εγκλήματα πολέμου.

Ο Oλεξάι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι δεκάδες σκοτωμένοι πολίτες βρέθηκαν στους δρόμους της Μπούτσα και των προαστίων του Κιέβου Ίρπιν και Χόστομελ σε κάτι που έμοιαζε με «σκηνή από ταινία τρόμου».

Ο Αρέστοβιτς είπε ότι μερικοί άνθρωποι πυροβολήθηκαν στο κεφάλι και είχαν δεμένα τα χέρια τους και ορισμένα σώματα έδειχναν σημάδια βασανιστηρίων, βιασμού και καψίματος.

Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έγραψε στο Twitter ότι ήταν συγκλονισμένος από τις «εικόνες θηριωδιών που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό που σε στοιχειώνουν» στην περιοχή της πρωτεύουσας. Η ΕΕ και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις βοήθησαν στην προσπάθεια διατήρησης αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με τον Μισέλ, ο οποίος υποσχέθηκε «περαιτέρω κυρώσεις της ΕΕ» κατά της Ρωσίας.

«Αυτό το τρομερό έγκλημα πολέμου δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Ο Χάμπεκ πρόσθεσε: «Νομίζω ότι απαιτείται ενίσχυση των κυρώσεων. Αυτό προετοιμάζουμε με τους εταίρους μας στην ΕΕ».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, με δήλωση του αναφέρθηκε στις τελευταίες, υπογραμμίζοντας:

«Οι εικόνες των εγκλημάτων που διεπράχθησαν στην πόλη Μπούτσα και στις άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον ουκρανικό στρατό, μας αφήνουν άναυδους. Η βαρβαρότητα των μαζικών δολοφονιών αμάχων πολιτών είναι τρομακτική και απαράδεκτη. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, τις βιαιότητες κατά των πολιτών και να λογοδοτήσουν για τα όσα συνέβησαν. Η Ιταλία καταδικάζει με απόλυτη αποφασιστικότητα τα τρομερά αυτά συμβάντα και στέκεται αλληλέγγυα, στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της».

Γράφοντας στο Twitter, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε: «Είμαι συγκλονισμένη από τις αναφορές για ανείπωτη φρίκη σε περιοχές από τις οποίες αποσύρεται η Ρωσία.

«Χρειάζεται επειγόντως μια ανεξάρτητη έρευνα. Οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν.»

Μπλίνκεν: «Γροθιά στο στομάχι»

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις ωμότητες σε βάρος αμάχων, προειδοποιώντας ότι η αποχώρηση των Ρώσων από την περιοχή αυτή δεν αποτελεί «πραγματική αποχώρηση», ούτε δίνει ελπίδες για αποκλιμάκωση.

Ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε σημερινή συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, χαρακτήρισε τις εικόνες με τον μεγάλο αριθμό των νεκρών Ουκρανών στην πόλη Μπούσα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, «γροθιά στο στομάχι».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατήγγειλε από την πλευρά του ότι στην Μπούτσα διαπράχθηκε «μια θηριωδία, πρωτοφανής για την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες». «Είναι απολύτως απαράδεκτο να στοχοθετούνται και να σκοτώνονται άμαχοι και αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος» είπε.

Όταν ρωτήθηκε για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή του Κιέβου, εμφανίστηκε επιφυλακτικός: «Δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι» επειδή «φοβόμαστε ότι θα αυξηθούν οι επιθέσεις, κυρίως στη νότια και την ανατολική» Ουκρανία.

«Δεν είναι πραγματική αποχώρηση, είναι μάλλον μια προσαρμογή της στρατηγικής τους», επέμεινε.

«Έχουν ακόμη τη δυνατότητα να σπείρουν τον θάνατο και την καταστροφή, ακόμη και σε περιοχές όπως το Κίεβο, με αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα» προειδοποίησε εξάλλου ο Μπλίνκεν σε άλλη συνέντευξη, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, εκτιμώντας και αυτός ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προσαρμόζουν τη στρατηγική τους. «Παρακολουθούμε αυτά που κάνουν, ότι αυτά που λένε», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους Ουκρανούς, κυρίως με όπλα.

«Όσον αφορά το μέλλον, εμείς, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Και ότι η Ουκρανία θα έχει τα μέσα για να αμύνεται, να αποτρέπει μια επίθεση της Ρωσίας», είπε, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ θα δεχτούν επισήμως να αναλάβουν ρόλο «εγγυήτριας δύναμης» για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ο Μπλίνκλεν θα βρίσκεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για τις υπουργικές συνόδους του ΝΑΤΟ και της G7.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα