ΑΘΗΝΑ
02:01
|
28.04.2024
Με Μπρέγκοβιτς, Gadjo Dilo και τσιγγάνικη διάθεση γιορτάζουμε με όλους τους Ρομ του κόσμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η 8η Απριλίου είναι μια μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου αλλά και μια υπενθύμιση της πλούσιας ιστορίας ενός λαού πολλών εκατομμυρίων που βιώνει ρατσισμό και αδιαφορία εδώ και αιώνες.

Σήμερα είναι μια ημέρα γιορτής και μουσικής σαν αυτή που συνέθεσε ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς για τον «Καιρό των Τσιγγάνων» και ο Τόνι Γκάτλιφ για το «Gadjo Dilo».

Η Παγκόσμια Ημέρα του Έθνους των Ρομά καθιερώθηκε σε ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου του 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα. Εκεί επελέγη οι τσιγγάνοι όλου του κόσμου να ονομάζονται «Ρομ».

Στη χώρα μας η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» συστάθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 και αποτελεί το πρώτο τριτοβάθμιο σωματείο στην ιστορία των Ελλήνων Ρομά με σκοπό την εκπροσώπηση, τη στήριξη και την ενσωμάτωση των Ελλήνων Ρομά στην Ελληνική & Ευρωπαϊκή κοινότητα σεβόμενη την πολιτιστική παράδοση των Ρομά. Βασικός της στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της Ρομά κοινότητας με απώτερο σκοπό τη σταδιακή αντιμετώπιση και εξάλειψη όλων των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι τσιγγάνοι στη χώρα μας στα ζητήματα της καθημερινής διαβίωσης και της κοινωνικής ένταξης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα