Για «δικτατορία των μέσων ενημέρωσης» προκειμένου να «δικαιολογήσουν μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν καταστροφικό πόλεμο, έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» εγκάλεσε τις χώρες της Δύσης ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κάνοντας παράλληλα λόγο για «οικονομική, πολιτική και διπλωματική συμμαχία της Δύσης για έναν πόλεμο με σκοπό τον διαμελισμό της Ρωσίας».
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ βλέπουμε μια μιντιακή δικτατορία της Δύσης εναντίον του κόσμου για να δικαιολογήσει μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν καταστροφικό πόλεμο, σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Η Δύση αποξενώνεται οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά για να πάει σε έναν μεγάλο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» υποστήριξε ο Ν. Μαδούρο κατά την τηλεοπτική του εμφάνιση σε εκπομπή του κρατικού καναλιού Venezolana de Televisión
O ίδιος προσέθεσε πως «θέλουν έναν πόλεμο για να διαμελίσουν τη Ρωσία, να την καταστρέψουν σε κομμάτια και να τερματίσουν την ελπίδα ενός πολυπολικού κόσμου όπου θα μπορούμε όλοι να επιβιώσουμε. Αυτό η Βενεζουέλα το καταγγέλλει», σημείωσε ενώ υπογράμμισε πως τα μέσα ενημέρωσης που κυριαρχούνται από τη Δύση προπαγανδίζουν «αισχρά ψέματα και μια εκστρατεία κατά της ανθρωπότητας».
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του EFE, η Ρωσία αποτελεί βασικό σύμμαχο της κυβέρνησης Μαδούρο στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, η οποία μάχεται κατά των δυτικών κυρώσεων που έχουν προκαλέσει σοβαρή οικονομική δυσχέρεια στην περιοχή.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αρνήθηκε την Πέμπτη να αποδεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ για αναστολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω των φερόμενων καταχρήσεων που έχουν διαπραχθεί κατά την εισβολή της στην Ουκρανία, η οποία εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με 93 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 58 αποχές.
«Ως ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της στις αρχές και την εντολή του ιδρυτικού της χάρτη και απορρίπτει την απόφαση να αναστείλει τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ» ανέφερε σε σχετική του ανάρτηση στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Φέλιξ Πλασένσια.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό βήμα της διεθνούς κοινότητας που καταδεικνύει περαιτέρω πώς ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει καταστήσει τη Ρωσία διεθνή παρία».
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι το πρώτο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η ιδιότητα μέλους έχει ανακληθεί ποτέ από οποιοδήποτε όργανο του παγκόσμιου οργανισμού, με την απόφαση να λαμβάνεται λόγω των «σοβαρών και συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βάναυσων δολοφονιών αμάχων» κατά την υποχώρηση από πόλεις κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Ωστόσο, έγινε η δεύτερη χώρα που αναστέλλεται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη δημιουργία του το 2006 για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τώρα, το μόνο προηγούμενο ήταν ο αποκλεισμός της Λιβύης του Μουαμάρ Καντάφι ως απάντηση στην καταστολή των διαδηλώσεων του 2011.
Πριν την ψηφοφορία της Πέμπτης, η Ρωσία προειδοποίησε τα κράτη-μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι η αποχή θα θεωρηθεί ως μη φιλική χειρονομία και θα πλήξει τις διμερείς σχέσεις.