ΑΘΗΝΑ
14:23
|
20.09.2024
Την δέσμευσή του να εξακολουθήσει να πιέζει για ειρήνη επανέλαβε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, ανανεώνοντας ταυτόχρονα την έκκλησή του για περισσότερα όπλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την δέσμευσή του να εξακολουθήσει να πιέζει για ειρήνη παρά τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον αμάχων επανέλαβε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανανεώνοντας ωστόσο ταυτόχρονα την έκκλησή του για περισσότερα όπλα ενόψει αναμενόμενης αύξησης των μαχών στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Associated Press. 

Ο Ζελένσκι προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις μία ημέρα μετά τον θάνατο τουλάχιστον 52 ανθρώπων σε επίθεση εναντίον σιδηροδρομικού σταθμού στην ανατολική πόλη Κραματόρσκ και ενώ έρχονται στο φως στοιχεία για δολοφονίες αμάχων μετά την αποτυχία των ρωσικών στρατευμάτων να καταλάβουν την πρωτεύουσα Κίεβο, όπου έχει καταφύγει.

«Κανείς δεν θέλει να διαπραγματευτεί με ένα πρόσωπο ή ανθρώπους που βασάνισαν αυτό το έθνος. Είναι όλα κατανοητά. Και ως άνδρας, ως πατέρας, το καταλαβαίνω πολύ καλά αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο Associated Press, συμπληρώνοντας πως «δεν θέλουμε να χάσουμε τις ευκαιρίες, αν τις έχουμε, για μια διπλωματική λύση. Πρέπει να πολεμήσουμε, αλλά να πολεμήσουμε για τη ζωή. Δεν μπορείς να πολεμήσεις όταν δεν υπάρχει τίποτα και κανένας άνθρωπος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να σταματήσει αυτός ο πόλεμος». Μάλιστα υπογράμμισε πως είναι βέβαιος ότι οι Ουκρανοί θα αποδεχθούν την ειρήνη παρά τις φρικαλεότητες που έχουν δει στον πόλεμο που διαρκεί περισσότερο από έξι εβδομάδες.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται φρικιαστικές εικόνες από πτώματα αμάχων που βρέθηκαν σε αυλές, πάρκα και πλατείες της πόλης και θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους στο προάστιο Μπούτσα του Κιέβου μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Η Ρωσία από την πλευρά της υποστήριξε ότι οι σκηνές ήταν σκηνοθετημένες και επέρριψε ευθύνες στην Ουκρανία για την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έσπευδαν να διαφύγουν πριν από μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση.

Τα ρωσικά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη βόρεια Ουκρανία ανασυντάσσονται τώρα για αυτό που αναμένεται να είναι μια εντατικοποιημένη ώθηση για την ανακατάληψη της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένης της πολιορκημένης πόλης-λιμάνι Μαριούπολη, την οποία οι Ουκρανοί μαχητές προσπαθούν να υπερασπιστούν.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε ότι οι εν λόγω υπερασπιστές δεσμεύουν «ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων του εχθρού», χαρακτηρίζοντας τη μάχη για την κατοχή της Μαριούπολης ως «την καρδιά του πολέμου» αυτή τη στιγμή.

Ερωτηθείς για το αν οι προμήθειες όπλων και άλλου εξοπλισμού που έχει λάβει η χώρα του από τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη ήταν αρκετές για να αντιστρέψουν την πορεία του πολέμου, έδειξε εμφανώς παραιτημένος και απογοητευμένος  σημειώνοντας ότι «φυσικά και δεν είναι αρκετά».

Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι έχει αυξηθεί η υποστήριξη από την Ευρώπη και είπε ότι οι παραδόσεις αμερικανικών όπλων έχουν επιταχυνθεί. Μόλις αυτή την εβδομάδα, η γειτονική Σλοβακία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δώρισε το σύστημα αεράμυνας S-300 της σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία, ανταποκρινόμενη στην έκκληση του Ζελένσκι να βοηθήσει να «κλείσουν οι ουρανοί» στα ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα και πυραύλους.

Τέλος, ο Β. Ζελένσκι αναγνώρισε ότι πρέπει να είναι «ρεαλιστής» όσον αφορά στις προοπτικές για μια γρήγορη λύση, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν περιοριστεί μέχρι στιγμής σε συνομιλίες χαμηλού επιπέδου στις οποίες δεν συμμετέχει ο Ρώσος Πρόεδρος,.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός 23χρονος που υπηρετούσε σε θέρετρο της Αεροπορίας στην Πιερία

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Τραμπ: Θα φταίνε οι Εβραίοι αν χάσω τις εκλογές

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες πέταξαν Παλαιστίνιους από ταράτσες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα