ΑΘΗΝΑ
05:53
|
20.09.2024
Να αποφασίσουν αν θα πρέπει να παραιτηθεί ή να ολοκληρώσει την εξαετή θητεία του καλεί τους πολίτες του Μεξικό ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να αποφασίσουν αν θα πρέπει να παραιτηθεί ή να ολοκληρώσει την εξαετή θητεία του καλεί τους πολίτες του Μεξικό ο Πρόεδρος του κράτους, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, την Κυριακή, μέσω ενός αμφιλεγόμενου εθνικού δημοψηφίσματος, το οποίο έχει επικριθεί έντονα ως διχαστικό, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. 

Ο 68χρονος Πρόεδρος, ο οποίος εξελέγη το 2018, και άλλοι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος, το οποίο είναι το πρώτο στο είδος του στο Μεξικό, υποστηρίζουν ότι είναι ένας τρόπος για την αύξηση της δημοκρατικής λογοδοσίας, ενώ οι επικριτές το χαρακτηρίζουν ως μια δαπανηρή επιχείρηση προπαγάνδας και έναν περιττό αντιπερισπασμό από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως η βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, η φτώχεια και το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει τους Μεξικανούς να απέχουν από την ψηφοφορία, ενώ ειδικοί που επικαλείται το δημοσίευμα του AFP υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή είναι πιθανό να κυμανθεί πολύ κάτω από το επίπεδο του 40% που απαιτείται για να είναι η ψηφοφορία νομικά δεσμευτική.

Το μεξικανικό σύνταγμα περιορίζει τους προέδρους σε μία θητεία και ο Λόπες Ομπραδόρ έχει ορκιστεί να αποσυρθεί το 2024, μετά τις κατηγορίες των αντιπάλων του ότι το δημοψήφισμα είναι ένα βήμα προς την προσπάθεια παραμονής του στην εξουσία,  ωστόσο έχει επίσης το βλέμμα του στραμμένο στις εκλογές του 2024 και στις προοπτικές του κόμματός του και των πιθανών διαδόχων του, συμπεριλαμβανομένης της δημάρχου της Πόλης του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ. Τον Μάρτιο του 2022 το ποσοστό αποδοχής του ανερχόταν σε 58%, αισθητά χαμηλότερο από το μέγιστο 81% που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Oraculus.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα