ΑΘΗΝΑ
11:21
|
28.04.2024
Πάνω από 90% τάχθηκαν υπέρ της ολοκλήρωσης της θητείας του αν και η συμμετοχή παρέμεινε μικρή - Δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από το 90% εξ όσων συμμετείχαν στο λεγόμενο «ανακλητικό» δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες Κυριακή στο Μεξικό τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της θητείας του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, κατά την πρώτη εκτίμηση του Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου (INE), όμως η συμμετοχή στη διαδικασία έμεινε πολύ πιο κάτω από το όριο του 40% που απαιτείτο για να θεωρεί νομικά δεσμευτικό το αποτέλεσμα.

Κατά την πρόβλεψη του INE, το ποσοστό των ψηφοφόρων που τάχθηκε υπέρ της παραμονής του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ στην προεδρία για το υπόλοιπο της εξαετούς θητείας του κυμένεται μεταξύ 90,3% και 91,9%, όμως η συμμετοχή παρέμεινε χαμηλά, μεταξύ 17% και 18,2% .

Η ένωση πολιτών Que Sigue la Democracia, ο κύριος υποστηρικτής αυτής της διαβούλευσης και της εκστρατείας για τη συνέχιση της εξουσίας του ΑΜΛΟ, είχε προβλέψει ότι θα συμμετείχαν τουλάχιστον 30 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή λίγο κάτω από το 33% του εκλογικού σώματος. 

Η αντιπολίτευση -το δεξιό κόμμα PAN, το κεντροαριστερό PRD και το επί δεκαετίες κυρίαρχο του πολιτικού παιγνιδιού PRI- τάχθηκαν υπέρ της αποχής, καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως «άσκηση λαϊκισμού».

Σε μήνυμά του που μεταδόθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, ο ΑΜΛΟ χαρακτήρισε την ημέρα ως «ιστορική» και ευχαρίστησε την πλειοψηφία που τον στήριξε για να συνεχίσει ως επικεφαλής της προεδρίας «Τι να πω; Λοιπόν, η αγάπη, πληρώνεται με αγάπη, και δεν θα την προδώσω ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί πολλοί άνθρωποι βγήκαν να ψηφίσουν σήμερα. Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια Μεξικανοί, παρά το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν κάλπες, μόνο στο 30% των εκλογικών τμημάτων που είχαν τοποθετηθεί το 2018», υποστήριξε όσο αφορά στη συμμετοχή.

Παρόλο που τα περίπου 15,6 εκατομμύρια που ψήφισαν αυτή την Κυριακή απέχουν πολύ από τα 30 εκατομμύρια που τον στήριξαν όταν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, ο ΑΜΛΟ υπενθύμισε ότι ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από αυτόν που πέτυχαν ορισμένοι από τους αντιπάλους του στο παρελθόν.

Παρά την υποστήριξη που έλαβε, κατέστησε σαφές, ότι δεν σκοπεύει να διαιωνίσει την παρουσία του στην προεδρία μετά το 2024, όπως κάποιοι προειδοποίησαν σε περίπτωση που κέρδιζε αυτό το δημοψήφισμα. «Δεν πρόκειται να πάω πολύ μακριά, γιατί είμαι Δημοκρατικός και δεν είμαι υπέρ της επανεκλογής», διαβεβαίωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα