ΑΘΗΝΑ
15:27
|
28.09.2024
Συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον πόλεμο των 10 εβδομάδων που έχασε η Αργεντινή και κράτησε στην εξουσία τη «Σιδηρά» Θάτσερ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον «πόλεμο των Φόκλαντς», την ένοπλη σύγκρουση των δέκα εβδομάδων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αργεντινής για την κατοχή δύο νησιωτικών συμπλεγμάτων, τη Νότια Γεωργία και τα Νότια Σάντουιτς. Οι Βρετανοί τα θεωρούσαν κτήμα τους, οι Αργεντινοί τα διεκδικούσαν από το 1833.

Ο πόλεμος, ή εισβολή ή επιχείρηση ανακατάληψης (όπως το βλέπει κανείς) ξεκίνησε στις 2 Απριλίου του 1982 και έληξε με την ήττα της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου του ιδίου έτους. Αφορμή για το «ταξίδι» του βρετανικού στόλου στα Φόκλαντς – Μαλβίνας για τους Αργεντινούς – ήταν η εμφάνιση 50 Αργεντινών εμπόρων σιδηρομεταλλευμάτων στα νησιά της Νότιας Γεωργίας στις 19 Μαρτίου του 1982. Οι έμποροι δημιούργησαν μία πρόχειρη εγκατάσταση και ύψωσαν τη σημαία της Αργεντινής, χωρίς να θεωρήσουν τα διαβατήριά τους. Η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε εχθρική από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έξι μέρες αργότερα έστειλε το περιπολικό σκάφος «Endurance» για να απομακρύνει τους ανεπιθύμητους εμπόρους. Εμποδίστηκε, όμως, από την κορβέτα «Guerrico» του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής.

Η Αργεντινή έχασε τον πόλεμο αλλά μέχρι σήμερα εμμένει ότι τα νησιά τής ανήκουν. Προσφάτως ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, δήλωσε στο BBC ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τις Μαλβίνας κατηγορώντας το Ηνωμένο Βασίλειο για αποικιοκρατισμό τον 21ο αιώνα. «Η μνήμη των τεσσάρων νεκρών μας, μας στοιχειώνει», είπε ο Φερνάντες. «Η Βρετανία ακόμα σφετερίζεται τη γη μας», είπαν στο BBC πολίτες της Αργεντινής. Ο Ντανιέλ Πάρντο, ανταποκριτής της Υπηρεσίας Νοτίου Αμερικής του BBC World Service, ταξίδεψε στο Μπουένος Άιρες για να δει από κοντά την «κληρονομιά» που άφησε αυτός ο πόλεμος στον λαό της Αργεντινής.

Μετά το τέλος του πολέμου η μόνη κερδισμένη ήταν η «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία κατάφερε να επανεκλεγεί το 1983 και να γαντζωθεί στην εξουσία.

Ο Απρίλιος είναι επίσης ο μήνας που απεβίωσε η Θάτσερ. Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας πέθανε πριν από εννέα χρόνια, στις 8 Απριλίου του 2013. Μέχρι σήμερα μια ημέρα χαράς για πολλούς Βρετανούς που τραγουδιέται με το «The day that Margaret Thatcher Dies!».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα