ΑΘΗΝΑ
13:32
|
20.09.2024
Ανάμεσα στους υπογράφοντες η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο Ρότζερ Γουότερς, και από την Ελλάδα ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αφορμή τη συμπλήρωση, χθες Δευτέρα 11 Απριλίου, τριών χρόνων από τότε που ο Τζούλιαν Ασάνζ απομακρύνθηκε από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και συνελήφθη, προοδευτικοί ηγέτες, διανοούμενοι και πρώην αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ζητώντας την απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον του.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες την επιστολή η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο εκ των Pink Floyd Ρότζερ Γουότερς, και από την Ελλάδα ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για την έκδοση του κρατούμενου στις φυλακές Μπέλμαρς δημοσιογράφου και ιδρυτή των Wikileaks, στις ΗΠΑ, επικαλούνται στην επιστολή τους την ελευθερία της έκφρασης, της σκέψης και την ελευθερία του Τύπου, προκειμένου να αποσυρθούν οι 18 εις βάρος του κατηγορίες, πολλές από τις οποίες εμπίπτουν σε νόμους περί κατασκοπείας και επιφέρουν ποινές έως και 175 ετών συνολικά.

Ακολουθεί η επιστολή:

Αγαπητέ Πρόεδρε των Ηνωμένων Πολιτειών και Πρόεδρε της Βουλής,

Παρακολουθούμε στενά τη νομική διαδικασία και τη δίκη του Αυστραλού δημοσιογράφου Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη φυλακή του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου αναμένει την τελική απόφαση επί του αιτήματος έκδοσης που υπέβαλε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν μακρά παράδοση στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας της σκέψης και της ελευθερίας του Τύπου. Η φιλοσοφική, νομική, πολιτική και κοινωνική σκέψη που παρήγαγαν οι διανοούμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελεί σημαντικό θεμελιώδες πλαίσιο για τον προβληματισμό και την υλοποίηση της ελευθερίας της έκφρασης σε ολόκληρο τον κόσμο. Ομοίως, ο αγώνας των ακτιβιστών από τον 19ο αιώνα για την ελευθερία αυτή αποτελεί πηγή έμπνευσης για αμέτρητες κοινωνίες και χώρες.

Ακριβώς στο όνομα αυτής της παράδοσης, που ανανεώνεται διαρκώς με την καθημερινή δημιουργία, εμείς, οι προοδευτικοί ηγέτες του κόσμου, απευθυνόμαστε σε εσάς για να σας ζητήσουμε, στο πλαίσιο της συνταγματικής και νομικής της αρμοδιότητας, με σεβασμό στη δίκαιη δίκη και στο δημοκρατικό κράτος δικαίου, να ασκήσει η Προεδρία σας το προνόμιό της να αποσύρει και τις 18 κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί κατά του δημοσιογράφου Τζούλιαν Ασάνζ.

Με μια τέτοια χειρονομία, θα στείλετε ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο: ότι η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία της σκέψης και η ελευθερία του Τύπου αποτελούν ένα μέσο που μπορεί να αμφισβητήσει τα συμφέροντα οποιασδήποτε κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης θα επηρεαστούν επίσης από την απόσυρση των 18 κατηγοριών κατά του Ασάνζ. Θα επιβεβαιωνόταν η υπεράσπιση αυτού του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος και θα αποτελούσε αναμφίβολα ένα σαφές και ισχυρό σημάδι ότι ο καθένας μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του χωρίς το φόβο αντιποίνων- ότι όλα τα μέσα τύπου μπορούν να μεταδίδουν ειδήσεις σε όλους τους πολίτες του κόσμου, με τη βεβαιότητα ότι ο πλουραλισμός της σκέψης είναι εγγυημένος.

Αυτές οι εκτιμήσεις είναι που μας οδηγούν να απευθυνθούμε σε εσάς, κύριε Πρόεδρε και σε άλλες αμερικανικές αρχές, για να σας ζητήσουμε να αποσύρετε και τις 18 κατηγορίες εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ.

Σάο Πάολο, 11 Απριλίου 2022.

Υπογραφές:

Ντίλμα Ρούσεφ -Πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας (2011-2016).

Ερνέστο Σαμπέρ Πισάνο – Πρώην πρόεδρος της Κολομβίας (1994-1998) και πρώην γενικός γραμματέας της UNASUL.

Φερνάντο Λούγο – Πρώην πρόεδρος της Παραγουάης (2008-2012).

Ραφαέλ Κορρέα – Πρώην πρόεδρος του Ισημερινού (2007-2017).

Αΐντα Γκαρσία Ναράνχο – Πρώην υπουργός Γυναικών στο Περού.

Αλοιζιό Μερκαντάντε – Πρώην προσωπάρχης και πρώην υπουργός Παιδείας της Βραζιλίας στις κυβερνήσεις του Luiz Inácio Lula da Silva και της Dilma Rousseff.

Αντρές Αράουθ – Υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού το 2019

Κάρλος Ομινάμι – Χιλιανός διανοούμενος

Σέλσο Αμορίμ – Βραζιλιάνος διπλωμάτης, υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Itamar Franco και στην κυβέρνηση του Lula και υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση της Dilma

Ντανιέλ Μαρτίνες – Πρώην δήμαρχος του Μοντεβιδέο για το Ευρύ Μέτωπο της Ουρουγουάης

Εσπεράνζα Μαρτίνες – Γερουσιαστής του Μετώπου Guasú στην Παραγουάη

Γκυγιάμ Λονγκ – Πρώην υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Rafael Correa στον Ισημερινό

Ίντελι Σαλβάτι – Πρώην γερουσιαστής της Δημοκρατίας, πρώην υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρώην γραμματέας για την πρόσβαση στα δικαιώματα και την ισότητα στον ΟΑΣ (Βραζιλία)

Ιβάν Σεπέντα – Γερουσιαστής του κόμματος Εναλλακτικός Δημοκρατικός Πόλος στην Κολομβία

Χοσέ Κάρλος Ντίας – Δικηγόρος, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης στην Πολιτεία του Σάο Πάολο (Βραζιλία)

Χοσέ Εντουάρντο Καρντόσο – Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και γενικός εισαγγελέας της Ένωσης της Βραζιλίας. Είναι καθηγητής στο Ποντιφικό Καθολικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

Κάρολ Καριόλα – Ομοσπονδιακός βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής

Μάρκο Ενρίκεθ-Ομινάμι – Χιλιανός σκηνοθέτης

Μαρία ντο Ροζάριο – Μέλος του Κοινοβουλίου και πρώην Ειδικός Γραμματέας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Βραζιλία)

Μαρία Χοσέ Πισάρο Ροντρίγκεζ – Γερουσιαστής του Ιστορικού Συμφώνου στην Κολομβία

Μόνικα Ξαβιέρ – Πρώην γερουσιαστής του Ευρύ Μετώπου στην Ουρουγουάη και πρώην πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ουρουγουάης

Νίλμα Γκόμες – Ομότιμη καθηγήτρια του UFMG. Πρώην Υπουργός της Γραμματείας για τις πολιτικές φυλετικής ισότητας και του Υπουργείου Γυναικών, Φυλετικής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Βραζιλία)

Νιλμάριο Μιράντα – Πρώην Εθνικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Βραζιλία)

Πάουλο Σέρζιο Πινιέιρο – Πρώην Εθνικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βραζιλίας. Πρώην ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπουρούντι, μια αφρικανική χώρα θύμα εμφυλίου πολέμου.

Πάουλο Βανούτσι – Πρώην Υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βραζιλίας (2005-2010). Πρώην Επίτροπος της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2014-2017).

Πέπε Βάργκας – Πρώην υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπουργός Θεσμικών Σχέσεων και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Dilma Rousseff.

Ρικάρντο Πατίνιο – Πρώην υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Rafael Correa στον Ισημερινό

Ροτζέριο Σοττίλι– Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Vladimir Herzog, πρώην Ειδικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρώην Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Πολιτεία του Σάο Πάολο (Βραζιλία)

Ρότζερ Γουότερς – Τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός (Αγγλία)

Σλαβόι Ζίζεκ – Φιλόσοφος (Σλοβενία)

Σρέτσκο Χόρβατ – Φιλόσοφος και συνιδρυτής του DiEM25 (Κροατία)

Τάρσο Τζένρο – Νομικός, πρώην υπουργός Παιδείας, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας Rio Grande do Sul (Βραζιλία)

Γιάνης Βαρουφάκης – Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου (Ελλάδα)

Υπογράψτε αυτή την επιστολή που συνέταξε η IPA και στείλτε την στην τοπική σας βρετανική πρεσβεία ή προξενείο λέγοντάς τους να σεβαστούν τις νομικές τους ευθύνες και να απελευθερώσουν τον Ασάνζ ΤΩΡΑ!

Ακολουθήστε τους λογαριασμούς της IPA στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μάθετε περισσότερα για την υπόθεση του Ασάνζ και την ανυπολόγιστη συμβολή του στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα σήμερα. Μοιραστείτε το υλικό μας με τις κοινότητες και τα κινήματά σας. Βοηθήστε μας να διαδώσουμε γιατί πρέπει να ελευθερώσουμε τον #FreeAssangeNOW!

Στοιχεία επικοινωνίας: [email protected]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες πέταξαν Παλαιστίνιους από ταράτσες

Αγρίνιο: Σύλληψη 15χρονου για βιντεοσκόπηση καθηγητή σε… απόπειρα κατάληψης του σχολείου

Νέα Καληδονία και Μαρτινίκα φέρνουν πονοκεφάλους στη Γαλλία

ΗΠΑ: Σερίφης πυροβόλησε θανάσιμα δικαστή στο Κεντάκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα