ΑΘΗΝΑ
10:42
|
27.04.2024
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων απέρριψε πρόταση νόμου για το «φακέλωμα» των χρηστών των social media.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, απέρριψε την πρόταση νόμου που θα υποχρέωνε τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να εγγράφονται σε ειδικούς καταλόγους με τα πραγματικά ονόματά τους και αριθμούς τηλεφώνων. Ο εκπρόσωπος της προεδρίας δήλωσε ότι κ. Ντουτέρτε άσκησε βέτο επικαλούμενος ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία του λόγου και την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Η πρόταση νόμου καταρτίστηκε για να καταπολεμήσει τις ψευδείς ειδήσεις, τις παρενοχλήσεις και τις απάτες μέσω διαδικτύου. Προέβλεπε επίσης οι χρήστες κινητών τηλεφώνων να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες κατά την αγορά καρτών SIM. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο εγκρίθηκε και από τις δύο βουλές του Κογκρέσου τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι επικριτές του το κατέκριναν κάνοντας λόγο για ένα είδος «κρατικής παρακολούθησης».

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος και αδικημάτων που διαπράττονται στο διαδίκτυο. Τόνισε, ωστόσο, ότι αντιτίθεται στο «φακέλωμα» των χρηστών των social media. Ζήτησε μάλιστα τη διενέργεια μιας «πιο ουσιαστικής μελέτης», η οποία δεν θα θέτει σε κίνδυνο «τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών» στην ιδιωτικότητα και την ελευθερία του λόγου.

Οι Φιλιππινέζοι λατρεύουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν πολλάκις κατηγορηθεί για διάδοση παραπλανητικών και ψευδών ειδήσεων στη χώρα.

Ο Ρενάτο Ρέγες, γενικός γραμματέας της αριστερής συμμαχίας «Μπαγιάν», εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «βέτο» του Ντουτέρτε υποστηρίζοντας ότι το «φακέλωμα» των χρηστών καρτών SIM και των social media δεν πρόκειται να αποτρέψει το κυβερνοέγκλημα. «Μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι η ίδια η κυβέρνηση», είπε ο Ρέγες και πρόσθεσε, «είναι η μόνη που ωφελείται άμεσα ή έμμεσα από τις εγκληματικές δραστηριότητες στο διαδίκτυο».

Η εκλογική νίκη του Ντουτέρτε το 2016 βασίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αντίπαλοι του Ντουτέρτε τον κατηγόρησαν για

Οι επικριτές κατηγόρησαν το στρατόπεδο του Ντουτέρτε για τη δημιουργία μιας «στρατιάς τρολ» που με τις αναρτήσεις τους άλλοτε εκθείαζαν τον «εργοδότη» τους και άλλοτε εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον του αντιπάλου – ακόμη και με απειλές θανάτου. Ο Ντουτέρτε διαψεύδει τα όσα του καταλογίζουν. Ωστόσο, από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο αυταρχικός πρόεδρος των Φιλιππίνων έχει κατηγορηθεί για παρενοχλήσεις, φυλακίσεις των πολιτικών του αντιπάλων και ότι όχι «φιμώσει» όλα τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης.

Η απόφαση του Ντουτέρτε να μπλοκάρει το προτεινόμενο νομοσχέδιο έρχεται καθώς ένας «χείμαρρος παραπληροφόρησης» πλημμυρίζει το Facebook, το YouTube, το TikTok και το Twitter ενόψει των εθνικών εκλογών της 9ης Μαΐου. Ο Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, γιος του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων ηγείται της κούρσας για την προεδρία, ενώ η σύντροφός του και πρώτη κόρη της χώρας, Σάρα Ντουτέρτε προαλείφεται να αναλάβει το αξίωμα της αντιπροέδρου.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας και υποψήφιος για την αντιπροεδρία, Βισέντε Σότο, αντέδρασε σαρκάζοντας το βέτο του Ντουτέρτε για την ευαισθησία του για την ελευθερία του λόγου: «Τέλεια! Οι βομβιστικές επιθέσεις, οι εκβιασμοί και οι απάτες θα συνεχιστούν μέσω των προπληρωμένων καρτών SIM».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο σε κάδο σκουπιδιών και έβαλαν φωτιά

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στην Ευελπίδων σήμερα οι κατηγορούμενοι

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα