ΑΘΗΝΑ
04:42
|
18.11.2024
Την απαίτησή τους για την επίσπευση των διαδικασιών για την διαξαγωγή εθνικού διαλόγου εκφράζουν σε κοινή τους δήλωση περισσότερες από πενήντα οργανώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την διεξαγωγή ενός «γνήσιου συμμετοχικού εθνικού διαλόγου» στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα κόμματα της χώρας απαιτούν με κοινή τους δἠλωση εξήντα ενώσεις πολιτών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τυνησία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Monitor.

«Δεν μπορούμε να κατευθυνθούμε προς την πορεία της διάσωσης της Τυνησίας από τις κρίσεις της χωρίς να δώσουμε την ευκαιρία για συζήτηση μεταξύ πολιτικών και πολιτικών φορέων. Το δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον διάλογο δεν αποτελεί θέμα προς συζήτηση» σημειώνουν οι οργανώσεις υπογραμμίζοντας στη συνέχεια πως «θέλουμε έναν σαφώς καθορισμένο διάλογο με σαφές πλαίσιο».

Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Anadolu την οποία επικαλείται το δημοσίευμα του Middle East, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαφορά (National Observatory for Defence of the Right to Difference), Εμάντ Ζουάρι σημείωσε ότι «η συνάντηση αυτών των διαφορετικών ενώσεων αποτελεί έκφραση της θέσης μας για την απουσία διαλόγου. Ο πρόεδρος Καΐς Σαγιέντ ανακοίνωσε την έναρξη εθνικού διαλόγου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει κανένας διάλογος. Ο διάλογος δεν πρέπει να είναι επιλεκτικός, αντίθετα πρέπει να συγκεντρώσει διάφορους πολιτικούς και πολιτικούς φορείς για να είναι αποτελεσματικός και να συμβάλει στον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του μελλοντικού σταδίου».

Ο ίδιος υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ανακοίνωσης των πλαισίων του διαλόγου από τον Πρόεδρο, υπογραμμίζοντας πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε ψευδομάρτυρες, αφού αυτός ο διάλογος είναι σαν θεατρικό έργο, και στη συνέχεια να βρεθούμε μπροστά σε ένα δημοψήφισμα και εκλογές για τις οποίες δεν μας ζητήθηκε η γνώμη μας».

Κατά το δημοσίευμα, η τυνησιακή Προεδρία δεν έχει εκδώσει κανένα σχόλιο σχετικά με τα αιτήματα των ενώσεων για διάλογο, ωστόσο, ο πρόεδρος Σαγιέντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως «ο διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει για την προετοιμασία ενός δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2022».

Υπενθυμίζεται πως από τις 25 Ιουλίου 2021, η Τυνησία βιώνει πολιτική κρίση καθώς ο Πρόεδρος της χώρας αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια την διάλυση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ενώ έκτοτε νομοθετεί μέσω προεδρικών διαταγμάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι BRICS βάζουν στο ράφι το δολάριο;

Το Πολυτεχνείο ζει… μαζικά στους δρόμους και σε αγώνες ενάντια στον φασισμό

Παππάς: Ο κ. Μητσοτάκης πληρώνει όσα έκανε επί ΣΥΡΙΖΑ

Πάπας Φραγκίσκος: Να ερευνηθεί αν στη Γάζα διαπράχθηκε γενοκτονία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα