ΑΘΗΝΑ
05:18
|
25.09.2024
H Ουκρανία αναμένει να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία έχει συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Κιέβου, δήλωσε ο Ίχορ Ζόβκβα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρέδωσε το ερωτηματολόγιο στον Ζελένσκι κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο στις 8 Απριλίου, δεσμευόμενη για ταχύτερη έναρξη της προσπάθειας της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

«Σήμερα, μπορώ να πω ότι το έγγραφο έχει ολοκληρωθεί από την ουκρανική πλευρά», είπε ο Ζόβκβα στον ουκρανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό την Κυριακή (17 Απριλίου) το απόγευμα.

Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκδώσει σύσταση σχετικά με τη συμμόρφωση της Ουκρανίας με τα απαραίτητα κριτήρια ένταξης.

«Αναμένουμε ότι η σύσταση θα είναι θετική και τότε η μπάλα θα είναι στην πλευρά των κρατών μελών της ΕΕ».

Ο Ζόβκβα πρόσθεσε ότι η Ουκρανία αναμένει να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 23-24 Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είναι αναρτημένο στον ιστότοπό του.

«Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε ενταξιακές συνομιλίες. Και μόλις πραγματοποιήσουμε αυτές τις συνομιλίες, μπορούμε ήδη να μιλήσουμε για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», είπε ο Ζόβκβα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Ζητά την άμεση αναχώρηση των Ελλήνων από τον Λίβανο

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Παρέμεινε για άλλη μια φορά άβουλος μπροστά στον Ερντογάν

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Πύρινη ομιλία Ερντογάν κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα