ΑΘΗΝΑ
22:37
|
20.09.2024
Η νέα νομοθεσία θα αποκλείει κάθε νέα παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης σε ιδιωτικές εταιρείες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με την ψήφιση, χθες, από την Κάτω Βουλή του Μεξικού της νομοθεσίας για την εθνικοποίηση του λιθίου, έγινε χθες το πρώτο βήμα για την εθνικοποίηση των σημαντικών κοιτασμάτων της χώρας.

Το λίθιο αποτελεί μέρος της κληρονομιάς του Μεξικού, και η νέα νομοθεσία όταν εγκριθεί οριστικά, όπως αναμένεται να γίνει από τη Γερουσία, θα αποκλείει κάθε νέα παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης σε ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με τα όσα εισηγήθηκαν χθες οι βουλευτές της πλειοψηφούσας παράταξης του αριστερού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και ενέκρινε η βουλή με ψήφους 289 έναντι 193.

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο ΑΜΛΟ δήλωσε: «Θα προστατέψουμε το λίθιο μας, το λίθιο του Μεξικού, το λίθιο της γενιάς μας και των μελλοντικών γενεών, των παιδιών και των εγγονιών μας. Απευθύνω έκκληση με σεβασμό προς τους νομοθέτες, ώστε  να προστατεύσουμε το λίθιο και να σχεδιάσουμε τη δομή μιας εταιρείας, όπως η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας CFE , που θα χειριστεί οτιδήποτε σχετίζεται με το λίθιο, με την υποστήριξη  των ερευνητικών εγκαταστάσεων στη χώρα και την εμπειρία που αποκτήθηκε από άλλες χώρες».

Το Μεξικό διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα λιθίου, ειδικά στην πολιτεία Σονόρα στα βόρεια της χώρας, για τα οποία προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν παραχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες οκτώ άδειες εκμετάλλευσης, που θα παραμείνουν σε ισχύ. Σύμφωνα με τον νέο νόμο απαγορεύονται πλέον οι άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις στην παραγωγή στον τομέα του λιθίου και δημιουργείται μια κρατική οντότητα (SOE) για την εξόρυξη, την επεξεργασία και την πώληση του.

Το νομοσχέδιο για το λίθιο εγκρίθηκε με απλή πλειοψηφία και αποτελεί θετικό βήμα προς την κατεύθυνση ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας, μετά την απόρριψη την Κυριακή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ουάσινγκτον εναντιωνόταν στην αναθεώρηση του Συντάγματος, βλέποντας ρίσκα για το περιβάλλον και επενδύσεις δισεκατομμυρίων που έχουν κάνει αμερικανικές εταιρείες στο Μεξικό και προειδοποιώντας πως θα πυροδοτούσε «ατελείωτες προσφυγές στη δικαιοσύνη» δυνάμει της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά.

Με πληροφορίες από bnamericas.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής: Το τυλιχτό σουβλάκι θα αγγίξει τα 5 ευρώ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα