ΑΘΗΝΑ
14:09
|
27.04.2024
Οι CEO ενεργειακών ομίλων προειδοποιούν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων για έναν «πραγματικά τρομακτικό χειμώνα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έως τέσσερις στους δέκα Βρετανούς θα βιώσουν «ενεργειακή φτώχεια» το ερχόμενο φθινόπωρο. Η εν λόγω διαπίστωση δεν ανήκει σε κάποιο φορέα προστασίας των κατανωτών, αλλά στους ίδιους τους παρόχους ενέργειας. Ανώτατα στελέχη εταιρειών στον τομέα της ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν από την κυβέρνηση να επιληφθεί του θέματος καθώς, όπως είπαν στα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων, έρχεται ένας «πραγματικά τρομακτικός χειμώνας» για τα περισσότερα βρετανικά νοικοκυριά εάν δεν ληφθούν περισσότερα μέτρα στήριξης.

Ο Μάικλ Λιούις, διευθύνων σύμβουλος της «E.ON UK», εκτίμησε ότι το 30% με 40% των πολιτών στη Βρετανία ενδέχεται να βρεθεί σε «ενεργειακή ένδεια» από τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν η ρυθμιστική αρχή του κλάδου, Ofgem, θα αυξήσει εκ νέου το ετήσιο όριο των τιμών στο ρεύμα. «Αναμένουμε σοβαρές συνέπειες στην ικανότητα πληρωμής των πελατών», είπε Μάικλ Λιούις στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής αρμόδια για θέματα Ανάπτυξης, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, προσθέτοντας ότι αναμένει τα χρέη των πελατών να αυξηθούν κατά 50% ή 800 εκατομμύρια λίρες.

Ο CEO της «E.ON UK» τόνισε ότι όσο μεγαλώνει ο αριθμός των πολιτών σε «ενεργειακή φτώχεια», αυτό οδηγεί σε σημαντική αύξηση επισφαλών χρεών προς τους παρόχους. «Κάθε μέρα δεχόμαστε κλήσεις από πελάτες που εκφράζουν την ανησυχία τους ή απλά δηλώνουν ανίκανοι να αντεπεξέλθουν στην τεράστια αύξηση των λογαριασμών τους», τόνισε ο Μάικλ Λιούις.

Η ScottishPower, από τους μεγαλύτερους παρόχους ενέργειας στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι έχει δεχθεί έως και 8.000 κλήσεις μόνο από πελάτες που ανησυχούν για την ικανότητά τους να πληρώσουν. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κιθ Άντερσον, είπε στους βουλευτές ότι «ανησυχεί» για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν «μαζικά» αυξανόμενους λογαριασμούς και οι οποίοι «πραγματικά, πραγματικά θα δυσκολευτούν να τους πληρώσουν».

Μάλιστα, ζήτησε τη θέσπιση ενός ταμείου ή κοινωνικών τιμολογίων για τους ευάλωτους πελάτες. Πρότεινε το εν λόγω ταμείο να μπορεί να αφαιρέσει έως και 1.000 λίρες από τους λογαριασμούς των πιο ευάλωτων ομάδων στη Βρετανία τον Οκτώβριο και η κυβέρνηση ή οι καταναλωτές να εξοφλήσουν αυτό το ποσό σε 10 χρόνια.

Σε πολλές πόλεις της Βρετανίας γίνονται διαδηλώσεις για τις δραματικές και αβάσταχτες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Από αυτόν τον μήνα η αύξηση της επιβάρυνσης  για την ενέργεια, σε ετήσια βάση και ανάλογα με το συμβόλαιο και τον τρόπο πληρωμής, υπολογίζεται ότι θα φτάσει περί που στις 2.000 λίρες.

Το 62% των νοικοκυριών στην Βρετανία υποφέρει από τους υψηλούς λογαριασμούς του ρεύματος και το 16% κάνει υποχωρήσεις στην ποιότητα και στην ποσότητα της τροφής για να μπορέσει να πληρώσει άλλες ανάγκες, όπως η ενέργεια.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα