ΑΘΗΝΑ
15:17
|
27.04.2024
Να μην εισβάλουν τα ρωσικά στρατεύματα στο Αζοφστάλ, διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ (DPR) απελευθέρωσαν την πόλη της Μαριούπολης, ανέφερε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας στρατηγός Σεργκέι Σοϊγκού στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο tass.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα υπολείμματα των εθνικιστικών σχηματισμών κατέφυγαν στη βιομηχανική ζώνη του εργοστασίου Αζοφστάλ.

«Σήμερα, ολόκληρη η Μαριούπολη βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού και της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» είπε ο Σοϊγκού προσθέτοντας ότι «η περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ, με τα υπολείμματα εθνικιστών και ξένων μισθοφόρων που βρίσκονται εκεί παραμένει ασφαλώς αποκλεισμένη».

Ο Σοϊγκού σημείωσε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες, η ρωσική πλευρά κήρυξε καθεστώς κατάπαυσης του πυρός από τις 14:00 έως τις 16:00, σταμάτησαν οι εχθροπραξίες και άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την έξοδο αμάχων που ενδέχεται να βρίσκονται στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι μονάδες των δημοκρατιών του Ντονμπάς στη Μαριούπολη έλαβαν όλα τα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού, ανέφερε ο Σοϊγκού στον Πούτιν. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, παρά τις προσπάθειες των Ουκρανών μαχητών να εμποδίσουν το έργο τους, περισσότεροι από 142.000 πολίτες εκκενώθηκαν στη Μαριούπολη και όλοι οι όμηροι στο λιμάνι της πόλης απελευθερώθηκαν.

Με τη σειρά του, ο Πούτιν, όπως αναφέρει το Interfax, έδωσε εντολή οι ρωσικές δυνάμεις να μην εισβάλουν στο Αζοφστάλ, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο τα ρωσικά στρατεύματα μέσα στα δαιδαλώδη υπόγεια των εγκαταστάσεων.

Έδωσε όμως οδηγίες να αποκλειστεί το τεράστιο εργοστάσιο τόσο  καλά ώστε «να μην μπορεί να περάσει ούτε κουνούπι» και να κληθούν οι Ουκρανοί μαχητές, ακόμα μια φορά, να παραδοθούν και να καταθέσουν τα όπλα τους.

«Η ρωσική πλευρά εγγυάται τη ζωή τους και την αξιοπρεπή μεταχείριση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σε όλους όσους τραυματιστούν θα παρασχεθεί ειδική ιατρική περίθαλψη», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα