ΑΘΗΝΑ
16:57
|
08.10.2024
Ιράν και Σαουδική Αραβία ξαναξεκίνησαν τις συνομιλίες στην ιρακινή πρωτεύουσα μετά την αναστολή τους τον Μάρτιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αντίπαλες περιφερειακές δυνάμεις Ιράν και Σαουδική Αραβία ξαναξεκίνησαν τις συνομιλίες στην ιρακινή πρωτεύουσα μετά την αναστολή τους τον Μάρτιο, ανέφερε το ημιεπίσημο ιρανικό Nour News το Σάββατο.

Δεν υπήρξε επιβεβαίωση από τη Σαουδική Αραβία ή το Ιράκ για την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Η τελευταία θετική συνάντηση δημιούργησε ελπίδες για τις δύο χώρες να κάνουν βήματα προς την συνέχιση των δεσμών», ανέφερε η Nour News, η οποία συνδέεται με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. Δεν διευκρίνισε πότε διεξήχθη ο πέμπτος γύρος συνομιλιών.

Το Ριάντ διέκοψε τις σχέσεις του με την Τεχεράνη το 2016 μετά την εισβολή Ιρανών διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην ιρανική πρωτεύουσα μετά την εκτέλεση ενός σιίτη κληρικού στη Σαουδική Αραβία.

Το Ιράν διέκοψε τις συνομιλίες τον Μάρτιο χωρίς να δώσει λόγο για την απόφαση που ήρθε καθώς επρόκειτο να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Η κίνηση ήρθε μετά την εκτέλεση 81 ανδρών από τη Σαουδική Αραβία στη μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση εδώ και δεκαετίες. Η Τεχεράνη καταδίκασε τις εκτελέσεις στις οποίες οι ακτιβιστές είπαν ότι περιλάμβαναν 41 σιίτες μουσουλμάνους.

Η κατά κύριο λόγο σουνιτική μουσουλμανική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν, τα οποία είναι εγκλωβισμένα σε συγκρούσεις αντιπροσώπων στην περιοχή, ξεκίνησαν άμεσες συνομιλίες πέρυσι για να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις εντάσεις.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχουν υποστηρίξει αντιτιθέμενες πλευρές σε περιφερειακές συγκρούσεις και πολιτικές διαμάχες στη Συρία, τον Λίβανο και το Ιράκ εδώ και χρόνια, και η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός αραβικού συνασπισμού που διεξάγει πόλεμο εναντίον του ευθυγραμμισμένου με το Ιράν κινήματος Χούτι στην Υεμένη από το 2015.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέσα στο 2025 τα γαλλικά Mirage στην Ουκρανία

Χαμάς: Έναν χρόνο τώρα συνεχίζουμε έναν μακρύ πόλεμο φθοράς

Το Ιράν «θα απαντήσει με σφοδρότερο πλήγμα», αν το Ισραήλ του επιτεθεί

Ρωσία και Κίνα σε ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα