ΑΘΗΝΑ
17:28
|
28.09.2024
«Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο και ετοιμάζουμε μια συντονισμένη και σκληρή απάντηση στη Ρωσία», λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναταραχή κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου μετά την ανακοίνωση της Gazprom για διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία να σημειώνουν σήμερα άνοδο έως και 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

«Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον  ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η απόφαση της Μόσχας δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της ως προμηθευτή φυσικού αερίου.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη μέλη. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα κράτη μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους σε συντονισμό και αλληλεγγύη. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο», τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν, συμπληρώνοντας ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προετοιμάζουν μια «συντονισμένη και σκληρή απάντηση» στη Ρωσία.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές. Και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με ευρωπαίους και παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσω την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να εμπιστευτούν ότι είμαστε ενωμένοι και σε πλήρη αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται ενόψει αυτής της νέας πρόκλησης. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας» καταλήγει η ανακοίνωση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν μπορεί να αυξήσει άμεσα την παραγωγή της η Νορβηγία

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι εάν άλλοι εξαγωγείς φυσικού αερίου είναι σε θέση να αυξήσουν τον εφοδιασμό. Η νορβηγική Vaar Energi λέει ότι αυτή τη στιγμή παράγει όσο περισσότερο φυσικό αέριο μπορεί και δεν προβλέπει περαιτέρω αύξηση της παραγωγής της βραχυπρόθεσμα.

Η εταιρεία διοχετεύει ήδη όσο περισσότερο φυσικό αέριο μπορεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου ο διευθύνων σύμβουλός της είπε ότι οι τιμές είναι υψηλότερες από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Νορβηγία αποτελεί και αυτή βασικό προμηθευτής φυσικού αερίου για την ΕΕ. Το 2020 εξήγαγε στο μπλοκ περισσότερο φυσικό αέριο από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

ΟΠΕΚ: Η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση θα αυξηθεί κατά 24% έως το 2050

Πετρέλαιο: Σε τροχιά πτώσης οι διεθνείς τιμές

Διακοπές ρεύματος στην Αττική (28/9): Σε ποιες περιοχές θα λάβουν χώρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα