ΑΘΗΝΑ
00:45
|
06.10.2024
«Η δημιουργία της σταθερότητας και της τάξης είναι δυνατή μόνο χάρη στη συνεργασία των ανεξάρτητων δυνάμεων που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες» είπε ο Ιρανός πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη στενότερη συνεργασία «ανεξάρτητων δυνάμεων» για να αντιμετωπιστεί η μονομέρεια στον κόσμο πρότεινε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί συναντώντας στην Τεχεράνη τον Κινέζο υπουργό Άμυνας, Γουέι Φενγκέ.

«Η αντίκρουση της μονομέρειας και η δημιουργία της σταθερότητας και της τάξης είναι δυνατή μόνο χάρη στη συνεργασία των ανεξάρτητων δυνάμεων που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες» δήλωσε ο Ραϊσί, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, αναφερόμενος στη Δύση.

Ο Ιρανός πρόεδρος έκανε αυτή τη δήλωση κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο υπουργό Άμυνας Γουέι Φενγκέ. Πρόσθεσε δε με νόημα πως η πολιτική του Ιράν έγκειται «στην επέκταση των μακροπρόθεσμων στρατηγικών της σχέσεων σε διάφορους τομείς» με την Κίνα με την οποία υπέγραψε πέρσι 25ετή συμφωνία σημαντικών επενδύσεων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κινέζο υπουργό, ο Ραϊσί εκτίμησε ότι η προτεραιότητα για τη χώρα του είναι η «επιτυχής εφαρμογή του 25ετούς ολοκληρωμένου σχεδίου συνεργασίας» που υπογράφηκε μεταξύ της Τεχεράνης και του Πεκίνου στα τέλη Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, πρόκειται για έναν «πλήρη οδικό χάρτη» που περιέχει «πολιτικές, στρατηγικές και οικονομικές ρήτρες» για 25ετή διμερή συνεργασία. Με αυτή την αφορμή ο πρόεδρος Ραϊσί εκτίμησε πως οι σημερινές περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις αναδεικνύουν περισσότερο την σημασία της ιρανο-σινικής στρατηγικής συνεργασίας.

Ιράν και Κίνα συμμαχούν- Κοινός εχθρός οι ΗΠΑ | Liberal.gr

Στενές οι σχέσεις Τεχεράνης – Πεκίνου

Η Κίνα είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας παρότι, σύμφωνα με ιρανικά στοιχεία, ο όγκος των διμερών συναλλαγών μειώθηκε σημαντικά με την επαναφορά, το 2018, των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015.

Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές γνώρισαν άνθιση το 2021, καθώς οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 58% την περίοδο (Μαρτίου 2021 – Μαρτίου 2022) και οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 29%.

Η Τεχεράνη έχει αρχίσει εδώ και έναν χρόνο διαπραγματεύσεις με τις πέντε χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ΕΕ και τη Γερμανία με στόχο την διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την άρση των αμερικανικών κυρώσεων. Ωστόσο οι συνομιλίες αυτές έχουν παγώσει εδώ και περίπου έξι βδομάδες καθώς οι δύο χώρες παζαρεύουν και για άλλα θέματα πλην της διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015.

Ο Κινέζος υπουργός έγινε επίσης δεκτός από τον Ιρανό ομόλογό του, τον ταξίαρχο Μοχαμάντ-Ρεζά Αστιανί. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αστιανί υπογράμμισε «την ανάγκη αντίκρουσης της αμερικανικής ηγεμονίας στον κόσμο με την ενίσχυση της πολυμέρειας» σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέση Ανατολή: Στα πρόθυρα περιφερειακού πολέμου, ίσως του μεγαλύτερου στην Ιστορία της

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο πετρελαϊκού σοκ στη Μέση Ανατολή

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει τη δημιουργία επιπλέον 49 ταξιαρχιών με 5.000 στρατιώτες σε κάθε μία

ΣΥΡΙΖΑ: Και επισήμως υποψήφιος για Πρόεδρος ο Απόστολος Γκλέτσος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα