ΑΘΗΝΑ
22:50
|
27.04.2024
Ο Γιώργος Τσούνης είχε σύντομη συνομιλία με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ αργότερα απόψε συναντήθηκε και με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το «τιμόνι» της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα ανέλαβε σήμερα και επίσημα ο 54χρονος νέος πρέσβης Γιώργος Τσούνης μετά την επίδωση των διαπιστευτηρίων του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μετά την καθιερωμένη ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Γιώργος Τσούνης είχε σύντομη συνομιλία με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας τη συγκίνησή του που επιστρέφει στην Ελλάδα, μην παραλείποντας να αναφερθεί και στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής της οκογένειάς του, τον Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας.

«Ηγετικό ρόλο» της Ελλάδας στα Βαλκάνια βλέπει ο Τσούνης

Ακολούθησε εκδήλωση στην πρεσβευτική κατοικία στο πλαίσιο της οποίας ο Γιώργος Τσούνης εκφώνησε ομιλία αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Στην εκδήλωση αυτή ο Γιώργος Τσούνης τόνισε πως η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή ούτε πιο σημαντική και επανέλαβε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για να υπηρετήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Επιδοκίμασε τον «ηγετικό ρόλο» της Ελλάδας για την ενίσχυση της δημοκρατίας στα Βαλκάνια, διότι προάγει την περιφερειακή ευημερία και σταθερότητα. Ανέφερε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι «μεγάλος φίλος» της Ελλάδας και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας που συνεχώς αυξάνει στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είπε πως οι δύο χώρες αν και έχουν καταφέρει πολλά, υπάρχει περιθώριο να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους και τη συνέργεια τους. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό, την ελληνική κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό και την «εκπληκτική ελληνική διασπορά» για την προώθηση των κοινών τους στόχους για ειρήνη ευημερία, μαζί.

Επίσης, εξήρε τη «σπουδαία δουλειά και τα επιτεύγματα» του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, της πρεσβείας και της γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι.

Συνάντηση Τσούνη με Νίκο Δένδια

Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ συναντήθηκε απόψε και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τον τελευταίο να αναφέρει σε ανάρτησή του στο Τουίτερ:

«Ήταν μεγάλη μου χαρά να δεχθώ σήμερα τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, ένα διακεκριμένο μέλος της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, με τον οποίο συζητήσαμε για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των κρατών μας».

Ενα σύντομο βιογραφικό

Πριν από την υποψηφιότητά του, ο πρέσβης Τσούνης ήταν ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Chartwell Hotels, LLC. Διετέλεσε πρόεδρος της Battery Park City Authority. Ήταν επίσης διαχειριστής του New York City Convention Development Corporation και του New York City Convention Operating Corporation και συνέβαλε στη διαχείριση της επέκτασης του New York Convention Center κατά περίπου 140 στρέμματα, μετατρέποντάς το σε ένα από τα πιο σύγχρονα και όμορφα συνεδριακά κέντρα του κόσμου.

Παράλληλα, υπηρέτησε ως πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Nassau, ενός μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου, με επίκεντρο την παροχή φροντίδας σε ευάλωτες κοινότητες.

Υπήρξε, επίσης, σύμβουλος και συνεργάτης (δικηγόρος), στο Rivkin Radler LLP, Uniondale, NY, και νομοθετικός εισαγγελέας του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης. Υπηρέτησε ως σύμβουλος στον τομέα Dix Hills Water της Νέας Υόρκης και στην Επιτροπή της πόλης Huntington, στη Νέα Υόρκη, για τη φροντίδα των υπαίθριων χώρων.

Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κατέχει προπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University),καθώς και πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο St. John’s University of Law.

Υπήρξε άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Τάγμα του Αγίου Ανδρέα), η υψηλότερη εκκλησιαστική τιμή που μπορεί να απονεμηθεί σε απλό πολίτη από την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και είναι αποδέκτης πολυάριθμων βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του Ανθρωπιστικού Βραβείου Harry Chapin Humanitarian for Long Island Cares και το βραβείο Δια Βίου Επιτεύγματος για συμμετοχή στα κοινά που του απένειμε το Long Island Business News. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα