ΑΘΗΝΑ
23:59
|
17.11.2024
Χτυπήθηκε από σφαίρα κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ κακοποιών και πλανόδιων εμπόρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τριαντάχρονη δημοσιογράφος η οποία είχε τραυματιστεί από σφαίρα καθώς κάλυπτε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο περιθώριο των κινητοποιήσεων για την Πρωτομαγιά στο Σαντιάγο της Χιλής υπέκυψε χθες Πέμπτη, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν επί 12 ημέρες.

«Η Φραντσίσκα δεν μας εγκατέλειψε. Την σκότωσαν. Με αυτά τα λόγια, επιβεβαιώνουμε τον θάνατο της αγαπημένης μας Φραν. Θα μας λείψει και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαλύψουμε την αλήθεια», ανέφερε μέσω Twitter ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός Señal 3 de La Victoria, με τον οποίο συνεργαζόταν η Φραντσίσκα Σαντοβάλ.

Κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο περιθώριο της κινητοποίησης, στο οποίο ενεπλάκησαν κακοποιοί με πλανόδιους εμπόρους, τρεις δημοσιογράφοι, δύο γυναίκες κι ένας άνδρας, τραυματίστηκαν από σφαίρες.

Η νεαρή δημοσιογράφος που χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία, εξήγησε ο Δρ. Ντανιέλ Ροδρίγκες, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο δημόσιο νοσοκομείο του Σαντιάγο, στην ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, τρεις φερόμενοι ως δράστες συνελήφθησαν. Ο ένας, ο οποίος φέρεται να πυροβόλησε τη δημοσιογράφο, προφυλακίστηκε, καθώς καταρτίζεται δικογραφία σε βάρος του για ανθρωποκτονία και παράνομη οπλοκατοχή.

H Φραντσίσκα Σαντοβάλ είναι η πρώτη δημοσιογράφος που σκοτώνεται εν ώρα καθήκοντος στη Χιλή μετά τη δικτατορία του Πινοσέτ. Ο τελευταίος, ο Χοσέ Καράσκο, απήχθη από το σπίτι του πριν από 36 χρόνια το 1986, μέρες μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα κατά της ζωής του δικτάτορα. Το σώμα του βρέθηκε τρεις ώρες αργότερα γεμάτο με σφαίρες – και τόσο παραμορφωμένο που ακόμη και η σύζυγός του δεν μπόρεσε να το αναγνωρίσει σωστά.

Στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του 2022, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από τους Reporters Sans Frontières (RSF), η Χιλή έπεσε κατακόρυφα στην 82η θέση – αν και εξακολουθεί να κατέχει την πέμπτη υψηλότερη θέση στη Νότια Αμερική.

Η έκθεση τόνισε τη συντριπτική συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης στη Χιλή – ένα μακροχρόνιο ζήτημα στη χώρα, όπου δύο κύριες ομάδες κυριαρχούν στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

«Η Χιλή ζει μια δύσκολη περίοδο όσον αφορά τη βία, και ιδιαίτερα τη βία προς τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε η Καρολίνα Μουνιόζ, διευθύντρια της σχολής δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Χιλής. «Αυτό ήταν εμφανές κατά τις διαδηλώσεις του 2019, όταν είδαμε πώς κυνηγήθηκαν δημοσιογράφοι ενώ εκτελούσαν τη δουλειά τους, και είδαμε επίσης πώς σχηματίστηκαν ομάδες για να στοχοποιήσουν δημοσιογράφους».

Ο πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς, ο οποίος είχε επισκεφθεί την οικογένεια της Σάντοβαλ στο νοσοκομείο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε τη λύπη του για τον θάνατό της και υποσχέθηκε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Πολυτεχνείο ζει… μαζικά στους δρόμους και σε αγώνες ενάντια στον φασισμό

Είκοσι τρεις συλλήψεις στο Μανιπούρ της Ινδίας μετά από βίαιες διαδηλώσεις

Τραγικό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 53χρονος πατέρας που μετέφερε τα παιδιά του και τους φίλους τους σπίτι

ΜέΡΑ25: Η μοναδική τυραννία της μειοψηφίας είναι εκείνη των ολιγαρχών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα